Bluu

Bluu

Starszy Kucharz
[Przepisów: 18]

Bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na bardzo dobry bigos, który można zaserwować nie tylko na święta, ale również na normalny obiad.

Bigos

Składniki:

Bigos

 

Sposób przygotowania:

Bigos
Kapustę kiszoną odsączamy z wody i szatkujemy. Wrzucamy ją do garnka, zalewamy wodą (tak, żeby ją przykryć, ale żeby nie pływała swobodnie w garnku). Gotujemy trochę ponad godzinę, aż będzie miękka. Kroimy mięso i wrzucamy na olej do osobnego garnka. Smażymy. Chwilę przed wyłączeniem mięsa wrzucamy do niego kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy do niej mięso, ok. 1/2 małego słoiczka przecieru pomidorowego (ilość zależy od tego ile lubimy). Następnie wrzucamy kilka kulek ziela angielskiego i kilka listków laurowych. Pozwalamy, by wszystko się pogotowało kilka minut. Następnie przyprawiamy pieprzem i vegetą do smaku. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywkiem bądź ziemniaczkami.