Bigos

Bigosy « poprzedni | następny »
monikaw993 - Przepis na: Bigos offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 52
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Bigos
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Bigos jest tradycyjną i smaczną polską potrawą.


trudność: średne
czas:

Bigos - SKŁADNIKI:

  • kapusta słodka - pół główki
  • kapusta kiszona - ok. 0,5 kg
  • kiełbasa - 0,5 kg
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • przecier pomidorowy
  • owoce suszone - np. śliwki, żurawina
  • olej

Bigos - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą lub wywarem mięsnym i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia aż będzie miękka. Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Następnie pukamy kapustę kiszoną, kroimy na drobno i dodajemy do kapusty słodkiej (gdy będzie już miękka). Dodajemy podsmażoną kiełbasę oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Doprawiamy do smaku przyprawami i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Najlepszy smak bigos będzie miał następnego dnia, gdy wszystkie składniki przejdą sobą. SMACZNEGO!


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos wg Gosi z kalafiorem Bigos z papryką czerwoną Leczo z średnio dojrzałych pomidorów
Smaczny, grzybowy bigos Klasyczny bigos na kiszonej kapuście Kapusta podsmażana z pieczarkami i białym winem
Pyszny,  mięsny bigos Żeberka na kapuście. Bigos z młodej kapusty pod beszamelem
Leczo warzywne z młodą kapustą Bigos z młodej kapusty z pieczarkami Bigos z młodej kapusty

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane