Bigos - przepis

lena

Szef Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1
Bigos - przepis
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 11

Bigos to danie na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz przepis na bigos.


trudność: łatwe
czas:

Bigos - przepis - SKŁADNIKI:

  • Bigos robimy z:
  • 2 kg kapusty
  • 0,5 kg boczku świeżego
  • 0,5 kg karkówki lub łopatki
  • 0,5 kg kiełbasy głogowskiej(śląskiej)
  • 20 dkg kiełbasy jałowcowej
  • 30 dkg pieczarek lub grzybów suszonych
  • 4 sztuki śliwek suszonych(bez pestek)
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu.

Bigos - przepis - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę na bigos zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos - przepis (strona 1 z 2)  
Gość

Ola
gość

2008-10-10 21:46
super przepis na bigos znalazłam na stronie http://www.gotowaniebezstresu.pl/przepis/bigos. Próbowałam i szczerze polecam!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Teresa
gość

2008-10-29 21:00
do smaku dodać można kieliszek czerwonego wina i trochę przyprawy do kapusty
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gosia
gość

2008-12-19 14:38
Brzmi fajnie-biegne do sklepu po pieczarki i sliwki:)!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Adrian
gość

2008-12-22 17:46
Gotujemy z mamą,napewno pycha (:
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Anita
gość

2008-12-23 10:54
mniam mniam pycha
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lola
gość

2009-01-29 09:50
aż ślinka leci!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

wanro
gość

2009-01-31 10:38
Nie skomplikowane i SMACZNE
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

hudini
gość

2008-12-29 23:45
Trzeba jeszcze dodać przynajmniej pół litra piwa,ale jakiegoś dobrego,np. Tyskie czy Żywiec.Będzie lepszy
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina

2009-02-08 03:12
hudini napisał(a):

Trzeba jeszcze dodać przynajmniej pół litra piwa,ale jakiegoś dobrego,np. Tyskie czy Żywiec.Będzie lepszy

Piwo lepiej wypic w czasie gotowania a do bigosu dodac czerwone, wytrawne wino.
Skomentuj
Oceń:
0
iwa643

iwa643

2009-04-29 12:23
super
Skomentuj
Oceń:
0
nnovikaa

nnovikaa

2009-08-07 21:23
uwielbiam bigos
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos świąteczny Wegański bigos warzywny z białkową lekką wkładką Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami
Bigos świąteczny na rosole Bigos z kapusty kiszonej Bigos z pieczarkami
Bigos domowy mięsny Bigos pikantny z czosnkiem Bigos z grzybami z piekarnika
Bigos na czerwonym winie Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem Bigos mojej mamy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane