Bigos - przepis

lena

Szef Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1
Bigos - przepis
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 11

Bigos to danie na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz przepis na bigos.


trudność: łatwe
czas:

Bigos - przepis - SKŁADNIKI:

  • Bigos robimy z:
  • 2 kg kapusty
  • 0,5 kg boczku świeżego
  • 0,5 kg karkówki lub łopatki
  • 0,5 kg kiełbasy głogowskiej(śląskiej)
  • 20 dkg kiełbasy jałowcowej
  • 30 dkg pieczarek lub grzybów suszonych
  • 4 sztuki śliwek suszonych(bez pestek)
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu.

Bigos - przepis - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę na bigos zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos - przepis (strona 1 z 2)  
Gość

Ola
gość

2008-10-10 21:46
super przepis na bigos znalazłam na stronie http://www.gotowaniebezstresu.pl/przepis/bigos. Próbowałam i szczerze polecam!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Teresa
gość

2008-10-29 21:00
do smaku dodać można kieliszek czerwonego wina i trochę przyprawy do kapusty
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gosia
gość

2008-12-19 14:38
Brzmi fajnie-biegne do sklepu po pieczarki i sliwki:)!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Adrian
gość

2008-12-22 17:46
Gotujemy z mamą,napewno pycha (:
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Anita
gość

2008-12-23 10:54
mniam mniam pycha
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lola
gość

2009-01-29 09:50
aż ślinka leci!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

wanro
gość

2009-01-31 10:38
Nie skomplikowane i SMACZNE
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

hudini
gość

2008-12-29 23:45
Trzeba jeszcze dodać przynajmniej pół litra piwa,ale jakiegoś dobrego,np. Tyskie czy Żywiec.Będzie lepszy
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina

2009-02-08 03:12
hudini napisał(a):

Trzeba jeszcze dodać przynajmniej pół litra piwa,ale jakiegoś dobrego,np. Tyskie czy Żywiec.Będzie lepszy

Piwo lepiej wypic w czasie gotowania a do bigosu dodac czerwone, wytrawne wino.
Skomentuj
Oceń:
0
iwa643

iwa643

2009-04-29 12:23
super
Skomentuj
Oceń:
0
nnovikaa

nnovikaa

2009-08-07 21:23
uwielbiam bigos
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Szybki bigos wieprzowy Bigos z grzybami Smażone kiełbaski na słodkim bigosie
Tradycyjny bigos Bigos na bogato z leśnymi grzybami Bigos Rzeźnicki
Tradycyjny bigos Bigos z kiszonej kapusty Bigos tradycyjny wg Kasi
Bigos Babci Wandy Staropolski bigos       Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane