Bigos - przepis

lena - Przepis na: Bigos - przepis offline

Szef Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bigos - przepis
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 11

Bigos to danie na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz przepis na bigos.


trudność: łatwe
czas:

Bigos - przepis - SKŁADNIKI:

  • Bigos robimy z:
  • 2 kg kapusty
  • 0,5 kg boczku świeżego
  • 0,5 kg karkówki lub łopatki
  • 0,5 kg kiełbasy głogowskiej(śląskiej)
  • 20 dkg kiełbasy jałowcowej
  • 30 dkg pieczarek lub grzybów suszonych
  • 4 sztuki śliwek suszonych(bez pestek)
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu.

Bigos - przepis - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę na bigos zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos - przepis (strona 1 z 2)  
Gość

Ola
gość

2008-10-10 21:46
super przepis na bigos znalazłam na stronie http://www.gotowaniebezstresu.pl/przepis/bigos. Próbowałam i szczerze polecam!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Teresa
gość

2008-10-29 21:00
do smaku dodać można kieliszek czerwonego wina i trochę przyprawy do kapusty
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gosia
gość

2008-12-19 14:38
Brzmi fajnie-biegne do sklepu po pieczarki i sliwki:)!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Adrian
gość

2008-12-22 17:46
Gotujemy z mamą,napewno pycha (:
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Anita
gość

2008-12-23 10:54
mniam mniam pycha
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lola
gość

2009-01-29 09:50
aż ślinka leci!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

wanro
gość

2009-01-31 10:38
Nie skomplikowane i SMACZNE
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

hudini
gość

2008-12-29 23:45
Trzeba jeszcze dodać przynajmniej pół litra piwa,ale jakiegoś dobrego,np. Tyskie czy Żywiec.Będzie lepszy
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina
offline

2009-02-08 03:12
hudini napisał(a):

Trzeba jeszcze dodać przynajmniej pół litra piwa,ale jakiegoś dobrego,np. Tyskie czy Żywiec.Będzie lepszy

Piwo lepiej wypic w czasie gotowania a do bigosu dodac czerwone, wytrawne wino.
Skomentuj
Oceń:
0
iwa643

iwa643
offline

2009-04-29 12:23
super
Skomentuj
Oceń:
0
nnovikaa

nnovikaa
offline

2009-08-07 21:23
uwielbiam bigos
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z pulpetami Bigos z prawdziwkami Bigos z kapusty pekińskiej
Kapuściany kociołek Zupa warzywna z pomidorami Bigos wieloskładnikowy
Kapusta duszona z pomidorami Leczo z cukinii z fasolka szparagową Bigosik na lato
Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów Bigosik z młodych warzyw Bigos z cukinii i pomidorów

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane