Bigos - przepis

lena

Szef Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1
Bigos - przepis
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 11

Bigos to danie na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz przepis na bigos.


trudność: łatwe
czas:

Bigos - przepis - SKŁADNIKI:

  • Bigos robimy z:
  • 2 kg kapusty
  • 0,5 kg boczku świeżego
  • 0,5 kg karkówki lub łopatki
  • 0,5 kg kiełbasy głogowskiej(śląskiej)
  • 20 dkg kiełbasy jałowcowej
  • 30 dkg pieczarek lub grzybów suszonych
  • 4 sztuki śliwek suszonych(bez pestek)
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu.

Bigos - przepis - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę na bigos zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos - przepis (strona 1 z 2)  
Gość

Ola
gość

2008-10-10 21:46
super przepis na bigos znalazłam na stronie http://www.gotowaniebezstresu.pl/przepis/bigos. Próbowałam i szczerze polecam!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Teresa
gość

2008-10-29 21:00
do smaku dodać można kieliszek czerwonego wina i trochę przyprawy do kapusty
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gosia
gość

2008-12-19 14:38
Brzmi fajnie-biegne do sklepu po pieczarki i sliwki:)!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Adrian
gość

2008-12-22 17:46
Gotujemy z mamą,napewno pycha (:
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Anita
gość

2008-12-23 10:54
mniam mniam pycha
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lola
gość

2009-01-29 09:50
aż ślinka leci!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

wanro
gość

2009-01-31 10:38
Nie skomplikowane i SMACZNE
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

hudini
gość

2008-12-29 23:45
Trzeba jeszcze dodać przynajmniej pół litra piwa,ale jakiegoś dobrego,np. Tyskie czy Żywiec.Będzie lepszy
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina

2009-02-08 03:12
hudini napisał(a):

Trzeba jeszcze dodać przynajmniej pół litra piwa,ale jakiegoś dobrego,np. Tyskie czy Żywiec.Będzie lepszy

Piwo lepiej wypic w czasie gotowania a do bigosu dodac czerwone, wytrawne wino.
Skomentuj
Oceń:
0
iwa643

iwa643

2009-04-29 12:23
super
Skomentuj
Oceń:
0
nnovikaa

nnovikaa

2009-08-07 21:23
uwielbiam bigos
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z mięsem i kiełbasą Bigos ziołowy drobiowy Winny bigos z suszonymi śliwkami
Bigos z pieczarkami Bigos na golonkach Kapusta mocno grzybowa
Wieprzowina duszona w kapuście Bigos z pieczarkami Modry bigos czyli bigos wrocławski
Bigos Eli trzy dni gotowany Chłopski garnek Pijany bigos Eli

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane