Bigos

kokolata - Przepis na: Bigos offline

Szef Kuchni
Przepisy: 57
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bigos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

smaczny bigosik na święta


trudność: średne
czas:

Bigos - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • ok. 80 dag słodkiej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 25 dag wędzonego boczku

Bigos - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kiszoną gdy jest mocno słona opłukuje w zimnej wodzie, później kroje ja na mniejsze części żeby nie była taka długa. Wrzucam do garnka do tego dodaje pokrojone mięsko wieprzowe i gotuje bez przykrycia. Kapustę białą słodką kroję i wrzucam do drugiego garnka, gdyż w kwaśnej gotowałaby się znacznie dłużej.Gdy kapusty się gotują kroję kiełbasę i boczek w większą kostkę i smażę na patelni, tak podsmażone składniki dodaję do gotującej się kapusty kiszonej, na tej samej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę- zarumienioną wrzucam do kiszonej kapusty. Dodaję liść bobkowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gdy kiszona kapusta jest już podgotowana dodaję tego wszystkiego podgotowaną białą kapustę. Duszę wszystko do miękkości. Na sam koniec dodaję przecier pomidorowy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z powidłami śliwkowymi Bigos z boczniakami Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą
Bigos staropolski Bigos staropolski Eli Kapusta Eli z dynią
Bigos z białej kapusty Bigos cygański z podgrzybkami Bigos ze słodkiej kapusty
Staropolski bigos Bigos z klopsikami Barowa kapusta według Babci Ani

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane