Bigos

kokolata - Przepis na: Bigos offline

Szef Kuchni
Przepisy: 57
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bigos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

smaczny bigosik na święta


trudność: średne
czas:

Bigos - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • ok. 80 dag słodkiej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 25 dag wędzonego boczku

Bigos - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kiszoną gdy jest mocno słona opłukuje w zimnej wodzie, później kroje ja na mniejsze części żeby nie była taka długa. Wrzucam do garnka do tego dodaje pokrojone mięsko wieprzowe i gotuje bez przykrycia. Kapustę białą słodką kroję i wrzucam do drugiego garnka, gdyż w kwaśnej gotowałaby się znacznie dłużej.Gdy kapusty się gotują kroję kiełbasę i boczek w większą kostkę i smażę na patelni, tak podsmażone składniki dodaję do gotującej się kapusty kiszonej, na tej samej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę- zarumienioną wrzucam do kiszonej kapusty. Dodaję liść bobkowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gdy kiszona kapusta jest już podgotowana dodaję tego wszystkiego podgotowaną białą kapustę. Duszę wszystko do miękkości. Na sam koniec dodaję przecier pomidorowy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i jałowcem Bigos z powidłami śliwkowymi Bigos z boczniakami
Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą Bigos staropolski Bigos staropolski Eli
Kapusta Eli z dynią Bigos z białej kapusty Bigos cygański z podgrzybkami
Bigos ze słodkiej kapusty Staropolski bigos Bigos z klopsikami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane