Bigos

kokolata

Szef Kuchni
Przepisy: 57
zdjęcia: 1 z 1
Bigos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

smaczny bigosik na święta


trudność: średnie
czas:

Bigos - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • ok. 80 dag słodkiej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 25 dag wędzonego boczku

Bigos - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kiszoną gdy jest mocno słona opłukuje w zimnej wodzie, później kroje ja na mniejsze części żeby nie była taka długa. Wrzucam do garnka do tego dodaje pokrojone mięsko wieprzowe i gotuje bez przykrycia. Kapustę białą słodką kroję i wrzucam do drugiego garnka, gdyż w kwaśnej gotowałaby się znacznie dłużej.Gdy kapusty się gotują kroję kiełbasę i boczek w większą kostkę i smażę na patelni, tak podsmażone składniki dodaję do gotującej się kapusty kiszonej, na tej samej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę- zarumienioną wrzucam do kiszonej kapusty. Dodaję liść bobkowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gdy kiszona kapusta jest już podgotowana dodaję tego wszystkiego podgotowaną białą kapustę. Duszę wszystko do miękkości. Na sam koniec dodaję przecier pomidorowy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Szybki bigos wieprzowy Bigos z grzybami Smażone kiełbaski na słodkim bigosie
Tradycyjny bigos Bigos na bogato z leśnymi grzybami Bigos Rzeźnicki
Tradycyjny bigos Bigos z kiszonej kapusty Bigos tradycyjny wg Kasi
Bigos Babci Wandy Staropolski bigos       Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane