Bigos

kokolata - Przepis na: Bigos offline

Szef Kuchni
Przepisy: 57
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bigos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

smaczny bigosik na święta


trudność: średne
czas:

Bigos - SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • ok. 80 dag słodkiej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 25 dag wędzonego boczku

Bigos - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kiszoną gdy jest mocno słona opłukuje w zimnej wodzie, później kroje ja na mniejsze części żeby nie była taka długa. Wrzucam do garnka do tego dodaje pokrojone mięsko wieprzowe i gotuje bez przykrycia. Kapustę białą słodką kroję i wrzucam do drugiego garnka, gdyż w kwaśnej gotowałaby się znacznie dłużej.Gdy kapusty się gotują kroję kiełbasę i boczek w większą kostkę i smażę na patelni, tak podsmażone składniki dodaję do gotującej się kapusty kiszonej, na tej samej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę- zarumienioną wrzucam do kiszonej kapusty. Dodaję liść bobkowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gdy kiszona kapusta jest już podgotowana dodaję tego wszystkiego podgotowaną białą kapustę. Duszę wszystko do miękkości. Na sam koniec dodaję przecier pomidorowy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z pulpetami Bigos z prawdziwkami Bigos z kapusty pekińskiej
Kapuściany kociołek Zupa warzywna z pomidorami Bigos wieloskładnikowy
Kapusta duszona z pomidorami Leczo z cukinii z fasolka szparagową Bigosik na lato
Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów Bigosik z młodych warzyw Bigos z cukinii i pomidorów

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane