kokolata

kokolata

Szef Kuchni
[Przepisów: 57]

Bigos

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smaczny bigosik na święta

Bigos

Składniki:

Bigos

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • ok. 80 dag słodkiej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 1/2 kg wieprzowiny
  • 25 dag wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Bigos

Kapustę kiszoną gdy jest mocno słona opłukuje w zimnej wodzie, później kroje ja na mniejsze części żeby nie była taka długa. Wrzucam do garnka do tego dodaje pokrojone mięsko wieprzowe i gotuje bez przykrycia. Kapustę białą słodką kroję i wrzucam do drugiego garnka, gdyż w kwaśnej gotowałaby się znacznie dłużej.Gdy kapusty się gotują kroję kiełbasę i boczek w większą kostkę i smażę na patelni, tak podsmażone składniki dodaję do gotującej się kapusty kiszonej, na tej samej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę- zarumienioną wrzucam do kiszonej kapusty. Dodaję liść bobkowy, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gdy kiszona kapusta jest już podgotowana dodaję tego wszystkiego podgotowaną białą kapustę. Duszę wszystko do miękkości. Na sam koniec dodaję przecier pomidorowy.