Bigos .

Jojo

Szef Kuchni
Przepisy: 84
zdjęcia: 1 z 1
Bigos .
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 10

Pyszny babciny swiateczny bigos z piekarnika.


trudność: łatwe
czas:

Bigos . - SKŁADNIKI:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 glowka bialej kapusty /ok 1,5 kg /
  • 700g miesa wolowego
  • 700g miesa wieprzowego
  • 400g surowego, tlustego boczku
  • 2 kawalki kielbasy / u mnie cabanossi - 300g/ oraz resztki wedzonej wedliny z lodowki - ja dodalam kawalek wedzonego schabu
  • 3 duze cebule
  • 1 opakowanie suszonych sliwek /200g/
  • grzybki suszone /duza garsc/
  • ok 200ml czerwonego wina wytrawnego
  • liscie laurowe / u mnie 4/
  • sol
  • pieprz

Bigos . - PRZYGOTOWANIE:

Przed kazdymi swietami bigos robie juz pare dni wczesniej ,zeby pozniej miec wolny piekarnik na zrobienie innych smakolykow. Zapiekam go tylko w sloikach i przechowuje w piwnicy albo w lodowce.
Grzybki mocze ok 2 godzin, Sliwki myje i rowniez krotko namaczam. Kiszona kapuste - jezeli jest bardzo kwasna to przeplukuje woda a biala kroje w paski. Obie kapusty mieszam w misce.Miesa kroje na kawalki troche mniejsze jak do gulaszu, boczek , kielbase, wedzonke, cebule - kroje w kostke.Namoczone grzybki i sliwki rowniez kroje. Nagrzewam piekarnik do 160° i w tym czasie przesmazam mieso, boczek, wedliny i cebulke. Nie doprawiam sola ani pieprzem.
W duzej brytwance ukladam najpierw warstwe zmieszanej kapusty a pozniej podsmazone mieska z cebulka i powstalym tluszczem , posypuje sliwkami i grzybkami , dodaje reszte kapusty i pod przykryciem wstawiam do nagrzanego piekarnika. Po uplywie godziny mieszam calosc i dalej pieke. Podczas pieczenia wazne jest zeby nie dolewac zadnych bulionow ani wody oraz nie przyprawiac - tak radzila babcia. Trzeba jednak od czasu do czasu przemieszac. Pierwszego dnia pieke bigos ok.5 godzin i tyle samo drugiego dnia. Gdy przestygnie - wystawiam go na balkon i nastepnego dnia znowu wstawiam go do piekarnika. Po ok. godzinnym pieczeniu dolewam wino, wrzucam listki laurowe mieszam i znowu przykryte pieke. Na ok godzine przed koncem pieczenia doprawiam wszystko sola i pieprzem . Cukru przewaznie nie dodaje gdyz sliwki powoduja ze bigos jest juz lekko slodkawy.
Po godzinie bigos jest gotowy . Ma wspanialy ciemny kolor i "pachnie Swietami" :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos . (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka

2010-03-30 18:19
Mniam, wolowinka, sliwki, czerwone wino.... wspanialy przepis na bigos! Do ulubionych, koniecznie!!!:)
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-03-30 18:29
Wierze na slowo Jojo, ze bigos pachnie wspaniale swietami, bardzo ciekawy przepis.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-03-30 19:47
Ostatnio jadłam bigos pieczony na weselu siostrzenicy dwa lata temu. Bigos był pieczony w piecu chlebowym, po prostu pycha, A było to w dawnym tarnobrzeskim, tamtejsi ludzie twierdzą, że bigos pieczony właśnie w piecu chlebowym jest lepszy niż z piekarnika i jak ktoś ma większą imprezę to pieką właśnie w prywatnej piekarni. Ja osobiście nie mam porównania między piekarnikiem a piecem, bo jadłam tylko z pieca. Ale myślę, że bigosik w Twoim wykonaniu jest równie pyszny. Koniec ględzenia, ale się rozpisałam.
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo

2010-03-30 20:37
Dziekuje Wam , z pewnoscia babcia bardzo by sie cieszyla z kazdego pozytywnego komentarza :) Moja mama nie skorzystala z tej tradycji i gotuje bigos. Odwiedzila nas w ostatnie swieta i po sprobowaniu spytala dlaczego moj smakuje lepiej - a musze dodac , ze mama - nie nalezy do osob , ktore "rozrzucaja komplementy na prawo i lewo" :) Maz z czasem tez zrozumial , ze dobra kapusta potrzebuje czasu , bo na poczatku troszke sie podsmiewal z tych dwoch dni w piekarniku.
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555

2010-03-30 20:51
Pewnie pyszniutki ten bigos.Muszę wypróbować.
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2010-03-30 21:08
Nie jadłam jeszcze pieczonego bigosu ale koniecznie muszę spróbować,5!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka

2010-03-31 07:03
Mój tato do dziś wspomina smak bigosu, który robiła moja babcia.Też wstawiała bigos po ugotowaniu do pieca po wcześniejszym pieczeniu chleba.Ponoć tego smaku i zapachu nie można zapomnieć.Ja składniki mam prawie identyczne, ale bez białej kapusty.Tylko kiszona.Gotuję bigos przez 3 dni. Smak jest zupełnie inny niż gotowany jednego dnia , bo ciężko to nazwać bigosem.
Skomentuj
Oceń:
0
Mandaryna

Mandaryna

2010-05-15 23:47
jeju az mi slinka leci:)uwielbiam bigos :)))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Jajka faszerowane pastą z awokado Kremowa zupa chrzanowa Pascha z białą czekoladą
Babka biszkoptowa z majonezem Żurek w chlebie Miseczki chlebowe na kefirze
Owsiany zakwas na żurek Koszyczek wielkanocny Śledź w śmietanie
Gniazdka wielkanocne Babka piaskowa z kajmakiem Wielkanocna babka banana bread

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane