Bigos .

Jojo - Przepis na: Bigos . offline

Szef Kuchni
Przepisy: 84
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bigos .
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 10

Pyszny babciny swiateczny bigos z piekarnika.


trudność: łatwe
czas:

Bigos . - SKŁADNIKI:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 1 glowka bialej kapusty /ok 1,5 kg /
  • 700g miesa wolowego
  • 700g miesa wieprzowego
  • 400g surowego, tlustego boczku
  • 2 kawalki kielbasy / u mnie cabanossi - 300g/ oraz resztki wedzonej wedliny z lodowki - ja dodalam kawalek wedzonego schabu
  • 3 duze cebule
  • 1 opakowanie suszonych sliwek /200g/
  • grzybki suszone /duza garsc/
  • ok 200ml czerwonego wina wytrawnego
  • liscie laurowe / u mnie 4/
  • sol
  • pieprz

Bigos . - PRZYGOTOWANIE:

Przed kazdymi swietami bigos robie juz pare dni wczesniej ,zeby pozniej miec wolny piekarnik na zrobienie innych smakolykow. Zapiekam go tylko w sloikach i przechowuje w piwnicy albo w lodowce.
Grzybki mocze ok 2 godzin, Sliwki myje i rowniez krotko namaczam. Kiszona kapuste - jezeli jest bardzo kwasna to przeplukuje woda a biala kroje w paski. Obie kapusty mieszam w misce.Miesa kroje na kawalki troche mniejsze jak do gulaszu, boczek , kielbase, wedzonke, cebule - kroje w kostke.Namoczone grzybki i sliwki rowniez kroje. Nagrzewam piekarnik do 160° i w tym czasie przesmazam mieso, boczek, wedliny i cebulke. Nie doprawiam sola ani pieprzem.
W duzej brytwance ukladam najpierw warstwe zmieszanej kapusty a pozniej podsmazone mieska z cebulka i powstalym tluszczem , posypuje sliwkami i grzybkami , dodaje reszte kapusty i pod przykryciem wstawiam do nagrzanego piekarnika. Po uplywie godziny mieszam calosc i dalej pieke. Podczas pieczenia wazne jest zeby nie dolewac zadnych bulionow ani wody oraz nie przyprawiac - tak radzila babcia. Trzeba jednak od czasu do czasu przemieszac. Pierwszego dnia pieke bigos ok.5 godzin i tyle samo drugiego dnia. Gdy przestygnie - wystawiam go na balkon i nastepnego dnia znowu wstawiam go do piekarnika. Po ok. godzinnym pieczeniu dolewam wino, wrzucam listki laurowe mieszam i znowu przykryte pieke. Na ok godzine przed koncem pieczenia doprawiam wszystko sola i pieprzem . Cukru przewaznie nie dodaje gdyz sliwki powoduja ze bigos jest juz lekko slodkawy.
Po godzinie bigos jest gotowy . Ma wspanialy ciemny kolor i "pachnie Swietami" :)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos . (strona 1 z 1)  
Sarenka

Sarenka
offline

2010-03-30 18:19
Mniam, wolowinka, sliwki, czerwone wino.... wspanialy przepis na bigos! Do ulubionych, koniecznie!!!:)
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-03-30 18:29
Wierze na slowo Jojo, ze bigos pachnie wspaniale swietami, bardzo ciekawy przepis.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
online

2010-03-30 19:47
Ostatnio jadłam bigos pieczony na weselu siostrzenicy dwa lata temu. Bigos był pieczony w piecu chlebowym, po prostu pycha, A było to w dawnym tarnobrzeskim, tamtejsi ludzie twierdzą, że bigos pieczony właśnie w piecu chlebowym jest lepszy niż z piekarnika i jak ktoś ma większą imprezę to pieką właśnie w prywatnej piekarni. Ja osobiście nie mam porównania między piekarnikiem a piecem, bo jadłam tylko z pieca. Ale myślę, że bigosik w Twoim wykonaniu jest równie pyszny. Koniec ględzenia, ale się rozpisałam.
Skomentuj
Oceń:
0
Jojo

Jojo
offline

2010-03-30 20:37
Dziekuje Wam , z pewnoscia babcia bardzo by sie cieszyla z kazdego pozytywnego komentarza :) Moja mama nie skorzystala z tej tradycji i gotuje bigos. Odwiedzila nas w ostatnie swieta i po sprobowaniu spytala dlaczego moj smakuje lepiej - a musze dodac , ze mama - nie nalezy do osob , ktore "rozrzucaja komplementy na prawo i lewo" :) Maz z czasem tez zrozumial , ze dobra kapusta potrzebuje czasu , bo na poczatku troszke sie podsmiewal z tych dwoch dni w piekarniku.
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-03-30 20:51
Pewnie pyszniutki ten bigos.Muszę wypróbować.
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2010-03-30 21:08
Nie jadłam jeszcze pieczonego bigosu ale koniecznie muszę spróbować,5!
Skomentuj
Oceń:
0
msewka

msewka
offline

2010-03-31 07:03
Mój tato do dziś wspomina smak bigosu, który robiła moja babcia.Też wstawiała bigos po ugotowaniu do pieca po wcześniejszym pieczeniu chleba.Ponoć tego smaku i zapachu nie można zapomnieć.Ja składniki mam prawie identyczne, ale bez białej kapusty.Tylko kiszona.Gotuję bigos przez 3 dni. Smak jest zupełnie inny niż gotowany jednego dnia , bo ciężko to nazwać bigosem.
Skomentuj
Oceń:
0
Mandaryna

Mandaryna
offline

2010-05-15 23:47
jeju az mi slinka leci:)uwielbiam bigos :)))
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Imprezowe koreczki z makaronowymi muszkami Schabowy z salsą mango na puree miętowo-cytrynowym Sernik z piernikami i kawową nutą
Świąteczna kapusta z grzybami Polędwiczka w sosie słodko-kwaśnym z cukinią Tatar z łososia
Tort jagodowo-malinowy Zupa cebulowa z grzanką serową Filet z udźca kurczaka w sosie kurkowym
Mazurek cytrynowo- kajmakowy Wigilijne jabłka nadziewane Makowiec na kruchym cieście

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane