Bigos - przepis

lena - Przepis na: Bigos - przepis offline

Szef Kuchni
Przepisy: 53
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bigos - przepis
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 11

Bigos to danie na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz przepis na bigos.


trudność: łatwe
czas:

Bigos - przepis - SKŁADNIKI:

  • Bigos robimy z:
  • 2 kg kapusty
  • 0,5 kg boczku świeżego
  • 0,5 kg karkówki lub łopatki
  • 0,5 kg kiełbasy głogowskiej(śląskiej)
  • 20 dkg kiełbasy jałowcowej
  • 30 dkg pieczarek lub grzybów suszonych
  • 4 sztuki śliwek suszonych(bez pestek)
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu.

Bigos - przepis - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę na bigos zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos - przepis (strona 1 z 2)  
Gość

Ola
gość

2008-10-10 21:46
super przepis na bigos znalazłam na stronie http://www.gotowaniebezstresu.pl/przepis/bigos. Próbowałam i szczerze polecam!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Teresa
gość

2008-10-29 21:00
do smaku dodać można kieliszek czerwonego wina i trochę przyprawy do kapusty
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

gosia
gość

2008-12-19 14:38
Brzmi fajnie-biegne do sklepu po pieczarki i sliwki:)!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Adrian
gość

2008-12-22 17:46
Gotujemy z mamą,napewno pycha (:
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Anita
gość

2008-12-23 10:54
mniam mniam pycha
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

lola
gość

2009-01-29 09:50
aż ślinka leci!!!!!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

wanro
gość

2009-01-31 10:38
Nie skomplikowane i SMACZNE
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

hudini
gość

2008-12-29 23:45
Trzeba jeszcze dodać przynajmniej pół litra piwa,ale jakiegoś dobrego,np. Tyskie czy Żywiec.Będzie lepszy
Skomentuj
Oceń:
0
2halina

2halina
offline

2009-02-08 03:12
hudini napisał(a):

Trzeba jeszcze dodać przynajmniej pół litra piwa,ale jakiegoś dobrego,np. Tyskie czy Żywiec.Będzie lepszy

Piwo lepiej wypic w czasie gotowania a do bigosu dodac czerwone, wytrawne wino.
Skomentuj
Oceń:
0
iwa643

iwa643
offline

2009-04-29 12:23
super
Skomentuj
Oceń:
0
nnovikaa

nnovikaa
offline

2009-08-07 21:23
uwielbiam bigos
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z powidłami śliwkowymi Bigos z boczniakami Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą
Bigos staropolski Bigos staropolski Eli Kapusta Eli z dynią
Bigos z białej kapusty Bigos cygański z podgrzybkami Bigos ze słodkiej kapusty
Staropolski bigos Bigos z klopsikami Barowa kapusta według Babci Ani

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane