lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Bigos - przepis

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bigos to danie na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz przepis na bigos.

Bigos - przepis

Składniki:

Bigos - przepis

  • Bigos robimy z:

  • 2 kg kapusty
  • 0,5 kg boczku świeżego
  • 0,5 kg karkówki lub łopatki
  • 0,5 kg kiełbasy głogowskiej(śląskiej)
  • 20 dkg kiełbasy jałowcowej
  • 30 dkg pieczarek lub grzybów suszonych
  • 4 sztuki śliwek suszonych(bez pestek)
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego

  • Kapustę zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu.

Sposób przygotowania:

Bigos - przepis

Kapustę na bigos zalać wodą, dodać ziele angielskie, liście laurowe. Mięso podsmażyć na tłuszczu, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Kiełbasę pokroić w kostkę podsmażyć razem z cebulką na tłuszczu, dodać do kapusty. Dodać pieczarki pokrojone lub grzybki suszone wcześniej namoczone i obgotowane w wodzie, w której się moczyły, oraz śliwki. Gotować bigos na wolnym ogniu, pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.