DomowyKucharz.com

DomowyKucharz.com

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Bigos 11

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bigos w wersji na bogato, z dużą ilością dodatków.

Bigos 11 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos 11

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos 11
Kiszoną kapustę należy opukać, następnie zalać wodą i chwilę pogotować po czym kapustę odcedzamy, znów zalewamy wodą i tym razem gotujemy już do miękkości(ok. 0,5 h- zależy od kapusty). W tym czasie przygotowujemy mięsa: żeberka smażymy razem z przyprawą do żeberek; boczek kroimy w kostkę i smażymy, gdy już się trochę podsmaży dodajemy cebulkę pokrojoną w pióra i smażymy na złoty kolor. W między czasie do kapusty dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kminek. Mięso z łopatki kroimy w kostkę, smażymy, dodajemy przyprawę kuchenną, a na końcu przecier pomidorowy. Kiełbasę kroimy w kostkę lub półplasterki i obsmażamy na patelni. Wszystkie podsmażone mięsa dodajemy do kapusty pod koniec gotowania. Dodajemy zasmażkę przygotowaną w następujący sposób: na odrobinie tłuszczu zrumieniamy 2 łyżki mąki i zalewamy zimną wodą i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia mąki. Zasmażkę wlewamy do kapusty i doprawiamy bigos solą i pieprzem.
Bigos 11
Kapustę należy chwilę obgotować przed własciwym gotowaniem.
Bigos 11
Cebulkę rumienimy na złoty kolor razem z boczkiem.
Bigos 11
Pokrojoną łopatkę smażymy z dużą ilością przypraw.
Bigos 11
Ja smażę, a właściwie duszę żeberka pod przykryciem.