cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Bigos 7

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniały bigos ze swojska kiełbasa i grzybami

Bigos  7 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos 7

 

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 6 cebul
  • 1.5 kg kiełbasy swojskiej
  • słoik dżemu śliwkowego ok 100ml
  • 15 dag śliwek wędzonych
  • 1 kg żeberek
  • 2 liście laurowe
  • porcja rosołowa z kaczki
  • przecier pomidorowy ( ok 200 ml)
  • 20 dag suszonych grzybów

 

Sposób przygotowania:

Bigos 7
Kapustę kiszona wypłukać i odcisnąć. Włożyć do garnka i zalać wodą. Następnie dodać żeberka i porcje rosołową, śliwki oraz liście laurowe. Gotować na małym ogniu. Cebulkę pokroić w drobna kostkę. Smażyć na smalcu aż uzyskamy złoty kolor. Do gotowej cebuli dodać obgotowane, pokrojone w kostkę grzyby. Następnie pokroić w kostkę kiełbasę i dodać do grzybów i cebuli. Całość dusić ok 10 minut a następnie dodać do bigosu. Tak przygotowany bigos gotujemy na wolnym ogniu cały dzień. na noc wystawiamy na balkon bądź do lodówki. W drugim dniu dodajemy dżem śliwkowy oraz przecier pomidorowy (wedle uznania). Doprawić solą i pieprzem. Bigos gotować na małym ogniu cały dzień często mieszając, aby sie nie przypalił. Smacznego!
Bigos  7
Kroimy w kostke ce bulę i smazymy ją na złoty kolor
Bigos  7
KApustę kiszona moczymy i odciskamy z nadmiaru wody
Bigos  7
Cebulke smażymy wraz z grzybami i kiełbaską
Bigos  7
Gotowy bigos gotujemy przez cały dzień