Neblina

Neblina

Szef Kuchni
[Przepisów: 22]

Bigos Babci Wandy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ten bigos co roku na święta gości w moim rodzinnym domu. Przepis babci Wandy nie ma sobie równych. Dlatego żaden inny bigos nie smakuje nam tak bardzo, jak ten właśnie.Trzeba go często smakować, doprawiać, próbować.

Bigos Babci Wandy

Składniki:

Bigos Babci Wandy

 

  • kapusta kiszona z marchewką : 3 kg
  • cebula biała średnia : 4 sztuki
  • śliwki suszone polskie lub śliwki kalifornijskie : 4 sztuki
  • mięso wieprzowe ( biodrówka lub szynka) : 500-600 g
  • boczek surowy chudy : 400-500 g
  • grzyby leśne suszone : 1 szklanka
  • kiełbasa wędzona : 1 laska
  • olej rzepakowy : 6 łyżek
  • ziele angielskie : 10 ziarenek
  • liście laurowe : 4-5 sztuk
  • pieprz czarny : 10 ziarenek
  • czerwona słodka papryka : 1 łyżka
  • czerwona ostra papryka : 1 łyżeczka
  • przyprawa do bigosu : 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy 30 % : 190 g
  • sól : 2 łyżki lub więcej do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bigos Babci Wandy
Grzyby namoczyć w przegotowanej, gorącej wodzie. Osączyć, wodę pozostawić. Mięso umyć, pokroić w kostkę, gotować w osolonej wodzie przez 30-40 minut. Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć boczek i kiełbasę. Przełożyć do miski. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, zeszklić. Grzyby pokroić. Kapustę wypłukać trzykrotnie w zimnej wodzie, osączyć, pokroić. Do dużego garnka wrzucić podsmażoną kiełbasę i boczek, dodać kapustę, cebulę, przyprawę do bigosu, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, wodę pozostałą po moczeniu grzybów oraz przecedzoną przez sito wodę, w której gotowało się mięso, wymieszać. Gotować na średnim ogniu 120 minut, co 20 minut wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, czerwoną słodką paprykę i ostrą, wymieszać. Bigos posmakować, w razie potrzeby posolić do smaku, wymieszać. Najlepiej jest wystawić bigos w bardzo chłodne miejsce na 4-5 godzin. Ponownie gotować przez godzinę, co 15 minut mieszając. Czynność warto powtórzyć, dzięki czemu bigos będzie jeszcze lepszy. Uwaga: Należy pamiętać, że woda, w której gotowało się mięso jest słona. Bigos należy doprawić do smaku, uważając, aby go nie przesolić. Liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu wyjąć z bigosu.