Bigos domowy
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigosy « poprzedni | następny »
jovi - Przepis na: Bigos domowy offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bigos domowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Bigos przyrządzony z kiszonej oraz świeżej kapusty z dodatkiem cebuli, pieczarek, suszonych grzybów i mięsa:)


trudność: łatwe
czas:

Bigos domowy - SKŁADNIKI:

  • 75 dag kapusty kwaszonej
  • 75 dag kapusty białej
  • 50 dag mięsa wieprzowego(karkówka)
  • 25 dag bekonu
  • 2 kiełbasy typu śląska
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 grzyby suszone
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionowa wędzony boczek lub na żeberkach
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego

Bigos domowy - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kwaszoną przelać wodą, odsączyć, pokroić, a potem włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby zakrywała kapustę, dodać kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie, suszone pomidory oraz grzyby i gotować na małym ogniu pod przykryciem. W między czasie kapustę białą poszatkować drobno, a później obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odsączyć i dodać do kapusty kiszonej i nadal gotować. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Mięso, kiełbasę i bekon pokroić w kostkę i wysmażyć na smalcu, aż do zrumienienia po czym dodać cebulę i lekko podsmażyć. Po tym czasie do gotującej się kapusty dodać pieczarki oraz wysmażone mięso i cebulę, przyprawić solą, pieprzem i gotować około 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, Na koniec przyprawić solą, pieprzem i wmieszać koncentrat pomidorowy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos domowy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z pulpetami Bigos z prawdziwkami Bigos z kapusty pekińskiej
Kapuściany kociołek Zupa warzywna z pomidorami Bigos wieloskładnikowy
Kapusta duszona z pomidorami Leczo z cukinii z fasolka szparagową Bigosik na lato
Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów Bigosik z młodych warzyw Bigos z cukinii i pomidorów

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane