SUPERPRZEPIS

Bigos domowy

  • jovi jovi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Bigos domowy

Bigos przyrządzony z kiszonej oraz świeżej kapusty z dodatkiem cebuli, pieczarek, suszonych grzybów i mięsa:)

Składniki:

Bigos domowy

  • 75 dag kapusty kwaszonej
  • 75 dag kapusty białej
  • 50 dag mięsa wieprzowego(karkówka)
  • 25 dag bekonu
  • 2 kiełbasy typu śląska
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 grzyby suszone
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionowa wędzony boczek lub na żeberkach
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Bigos domowy

Kapustę kwaszoną przelać wodą, odsączyć, pokroić, a potem włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby zakrywała kapustę, dodać kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie, suszone pomidory oraz grzyby i gotować na małym ogniu pod przykryciem. W między czasie kapustę białą poszatkować drobno, a później obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odsączyć i dodać do kapusty kiszonej i nadal gotować. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Mięso, kiełbasę i bekon pokroić w kostkę i wysmażyć na smalcu, aż do zrumienienia po czym dodać cebulę i lekko podsmażyć. Po tym czasie do gotującej się kapusty dodać pieczarki oraz wysmażone mięso i cebulę, przyprawić solą, pieprzem i gotować około 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, Na koniec przyprawić solą, pieprzem i wmieszać koncentrat pomidorowy.