Bigos domowy
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigosy « poprzedni | następny »
jovi offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 430
zdjęcia: 1 z 1
Bigos domowy
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 2

Bigos przyrządzony z kiszonej oraz świeżej kapusty z dodatkiem cebuli, pieczarek, suszonych grzybów i mięsa:)


trudność: łatwe
czas:

Bigos domowy - SKŁADNIKI:

  • 75 dag kapusty kwaszonej
  • 75 dag kapusty białej
  • 50 dag mięsa wieprzowego(karkówka)
  • 25 dag bekonu
  • 2 kiełbasy typu śląska
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 grzyby suszone
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka bulionowa wędzony boczek lub na żeberkach
  • sól
  • pieprz
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego

Bigos domowy - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę kwaszoną przelać wodą, odsączyć, pokroić, a potem włożyć do garnka, zalać wodą, tak aby zakrywała kapustę, dodać kostkę bulionową, liście laurowe, ziele angielskie, suszone pomidory oraz grzyby i gotować na małym ogniu pod przykryciem. W między czasie kapustę białą poszatkować drobno, a później obgotować w osolonej wodzie około 10 minut, odsączyć i dodać do kapusty kiszonej i nadal gotować. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Mięso, kiełbasę i bekon pokroić w kostkę i wysmażyć na smalcu, aż do zrumienienia po czym dodać cebulę i lekko podsmażyć. Po tym czasie do gotującej się kapusty dodać pieczarki oraz wysmażone mięso i cebulę, przyprawić solą, pieprzem i gotować około 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka, Na koniec przyprawić solą, pieprzem i wmieszać koncentrat pomidorowy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos domowy  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i jałowcem Bigos z powidłami śliwkowymi Bigos z boczniakami
Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą Bigos staropolski Bigos staropolski Eli
Kapusta Eli z dynią Bigos z białej kapusty Bigos cygański z podgrzybkami
Bigos ze słodkiej kapusty Staropolski bigos Bigos z klopsikami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane