marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bigos grzybowy z pastą paprykowo-pomidorową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bigosy gotujemy nie tylko od święta,ale i na zwykły obiad lub proszony.Wyjątkowo ograniczyłam ilość mięsa, dodając tylko kabanosy po węgiersku i więcej jarzyn i grzyby.

Bigos grzybowy z pastą paprykowo-pomidorową

Składniki:

Bigos grzybowy z pastą paprykowo-pomidorową

 

  • 1 cała główka białej kapusty,
  • 0,5 kg. kapusty kiszonej,
  • 12 cienkich lasek kabanosów wieprzowych pikantnych,
  • 6 średnich pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 50 dag. suszonych grzybów leśnych,np. borowiki, podgrzybki,kozaki,
  • skórka z chleba,
  • słoiczek pasty paprykowej "Ajwar",
  • 4 liski laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziołowy,
  • 2 łyżeczki soli,
  • olej do smażenia,
  • 2 l.wody.

 

Sposób przygotowania:

Bigos grzybowy z pastą paprykowo-pomidorową
Kapustę białą i kiszoną ugotować w osobnych garnkach przez godzinę, a do kiszonej dodać przyprawy zapachowe i skórkę ze świeżego chleba. Grzyby namoczone na noc, odcedzić z wody i pokroić na paski i dodać do gotującej się kapusty kiszonej i po jakimś czasie połączyć z białą, gdy ta zmięknie. Cebule i pomidory oczyścić, obrać, cebule posiekać i zeszklić na oleju na patelni, potem zsunąć i dodać pokrojone na talarki kabanosy, również je obsmażyć. Potem wszystko dodać do wielkiego garnka z kapustą kiszoną i białą oraz grzybami. Gotować jeszcze z ponad godzinę na wolnym lub lekko śrenim ogniu. Pomidory przetrzeć przez sitko na pulpę i wymieszać z pastą paprykową, dodając do bigosu i zamieszać. Doprawić kminkiem mielonym lub całym, pieprzem ziołowym oraz małą ilością soli, bo kapusta kiszona jest dosyć słona i kwaśna. Spróbować i podawać z chlebem lub bułeczkami.