marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Bigos jarski z dodatkiem jabłek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kapustę kiszoną odcisnąć w dłoniach z wody,dać do garnka i gotować z 1h ze skórką chleba,cebulę obsmażyć,dodać z resztą warzyw i jabłek.

Bigos jarski z dodatkiem jabłek.

Składniki:

Bigos jarski z dodatkiem jabłek.

 

  • 1 kg.kapusty kiszonej,
  • 2 świeże kolorowe papryki- czerwona i żółta,
  • 1-2 cebule średnie,
  • średnia czuszka,
  • 1 cukinia lub kabaczek,
  • 2 duże renety lub inne o podobnym smaku,
  • kminek,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • szczypta pieprzu cytrynowego,
  • 1,5 l.wody,
  • skórka z chleba razowego lub grahama,
  • ziele angielskie,
  • 2 listki laurowe,
  • tłuszcz roślinny do smażenia.

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos jarski z dodatkiem jabłek.
Kapustę kiszoną osaczyć na sitku lub odcisnąć w rękach, włożyć do garnka, zalać wodą, włożyć skórkę z chleba najlepiej razowego oraz przyprawy zapachowe. gotować z godzinę. Cebule i resztę jarzyn oraz jabłka oczyścić ,umyć, obrać i pokroić w kostkę i talarki-czuszkę, usuwając z niej nasiona i ogonek. Cebule zeszklić na maśle lub oleju roślinnym, po czym dodać wraz z innymi warzywami i jabłkami do kapusty. Gotować jeszcze z 45 min, aż jarzyny zmiękną. Doprawić kminkiem, cukrem, pieprzem ziołowym i cytrynowym. Spróbować, czy danie już gotowe. Serwować na drugie danie lub kolację.