Marianek20

Marianek20

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Bigos jarzynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna potrawa, łatwa i szybka w przygotowaniu. Polecam zapracowanym zwolennikom bigosu i nie tylko!

Bigos jarzynowy

Składniki:

Bigos jarzynowy

 

  • 1 kg białej
  • kapusty
  • 3 strąki papryki (w różnych kolorach)
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • pieprz
  • cukier
  • kminek
  • 0,5 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Bigos jarzynowy
Kapustę drobno poszatkować, podsmażyć na oleju w szerokim rondlu, ciągle mieszając. Cebulę pokroić w cienkie talarki, paprykę w cienkie paseczki. Dodać do kapusty i dalej podsmażać. W razie potrzeby dodać oleju. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz przyprawy: pieprz, cukier, kminek, około 2 łyżeczek Vegety. Dokładnie wymieszać, przykryć i dusić do miękkości. W razie potrzeby dodać wody, ale nie za dużo, gdyż bigos powinien być gęsty.Podany przepis przewidziany jest na 5-6 porcji. Bigos może być dodatkiem do drugiego dania lub daniem głównym.

Tagi:

bigos