Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Książka Kucharska: Kuchnia polska z produktami Hortex

Bigos kaszubski z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Moja prababcia pochodziła z Kaszub, więc ten bigos w mojej rodzinie pojawiał się odkąd pamiętam. Dzięki połączeniu zjawiskowego smaku wędzonych śliwek z cierpkością soczystych wiśni niby zwykłe danie zmienia się w rajską ambrozję - polecam

Bigos kaszubski z wiśniami

Składniki:

Bigos kaszubski z wiśniami

 

  • 1 mała biała kapusta o wadze około 0,5 kg
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 400 gram wędzonego boczku
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 8 suszonych prawdziwków
  • 4 wędzone śliwki ( nie kalifornijskie )
  • 1 szklanka wiśni mrożonych Hortex
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bigos kaszubski z wiśniami
Kapustę kiszoną przelewamy wodą, odcedzamy i wyciskamy aby pozbyć się bardzo kwaśnego smaku ( kapusta ma być kwaśna ale nie za bardzo ). Przekładamy do garnka zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy przez 30 minut. PO tym czasie próbujemy wodę z kapusty, jeśli nadal kapusta jest bardzo kwaśna odlewamy całą wodę i wlewamy nową. Jeśli jednak kwasowość nam odpowiada dodajemy poszatkowaną biała kapustę i gotujemy całość pod przykryciem 30 minut. Po tym czasie do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, śliwki wędzone i gotujemy kolejne 30 minut. Do rondelka przekładamy wiśnie zalewamy je szklanką wody, dodajemy łyżkę cukru i gotujemy z nich kompot ( około 20 minut ). Cebulę kroimy w cienkie piórka i przesmażamy ją razem z boczkiem wędzonym pokrojonym w dość grubą kostkę. Podsmażoną i zarumienioną cebulę z boczkiem dodajemy do bigosu. Gotowy kompot wraz z wiśniami również dodajemy do bigosu. Całość gotujemy na wolnym ogniu minimum 2 godziny ( im dłużej tym lepiej). Kiedy bigos nabierze już ładnego koloru a kapusta zmięknie dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy bigos do smaku solą i pieprzem – gotujemy jeszcze 15 minut. Bigos studzimy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia bigos gotujemy jeszcze co najmniej godzinę a później możemy się cieszyć jego wspaniałym smakiem, smacznego

Tagi:

śliwki bigos