VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Bigos - nasza polska kuchnia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pomimo tego, że kuchnia polska jest ciężka to świąteczny stół nie może obyć się bez tradycyjnego polskiego bigosu. W mojej rodzinie uwielbiany przez każdego.

Bigos - nasza polska kuchnia

Składniki:

Bigos - nasza polska kuchnia

 

  • 1,5 kg kiszonek kapusty
  • 2 cebule
  • Olej
  • 1 pętko kiełbasy
  • 200 g boczku wędzonego
  • 500 g mięsa wieprzowego np.z łopatki
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka suszonych grzybów
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Bigos - nasza polska kuchnia
1.Gdy kapusta kiszona jest bardzo kwaśna musimy ją przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie poszatkować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem, wrzucić ziele angielskie, liście laurowe i dusić około 50 minut. 2.W osobnym naczyniu zalać wrzątkiem grzyby. Gdy zmiękną odcedzić i posiekać. 3.Cebulę pokroić w piórka, kiełbasę i boczek w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę, następnie dodać kiełbasę i boczek. 5. W oddzielnym garnku zagotować wodę, dodać mięso wieprzowe i gotować do miękkości. Gdy jest miękkie, ostudzić, pokroić w kosteczkę. 6.Gdy kapusta jest już miękka doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, dodajemy grzyby, mięso wieprzowe, cebulę, kiełbasę, boczek. 7. Wszystko wymieszać i gotować bez przykrycia 20 minut. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Gdy jest za mało wody podlać wywarem z grzybów.