gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Książka Kucharska: Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigos po mojemu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny bigos po mojemu z kapustą swieżą.

Bigos po mojemu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bigos po mojemu

 

  • 1-1,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 główka białej kapusty
  • 70 dkg mięsą łopatki
  • 50 dkg kiełbasy czosnkowej
  • 50 dkg boczku wędzonego
  • 3 cebule
  • 1 słoiczek przecieru pomidorowego
  • sól ,pieprz,papryka słodka w proszku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 liscie laurowe
  • 5 sliwek suszonych
  • 15 rodzynej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1łyzka cukru
  • 4-5 ząbków czosnku

Sposób przygotowania:

Bigos po mojemu
Główkę kapusty szatkujemy i gotujemy ale nie za miekko. Kapustę kiszoną myjemy zalewamy wodą i gotujemy, do gotowania dodajemy boczek wędzony.Kiełbasę kroimy w kostkę smażymy na oleju dodajemy do kiełbasy pokrojoną cebulę. Mięso myjemy i gotujemy z dodatkiem soli ,pieprzu,ugotowane mięso kroimy w kostkę.Ugotowaną białą kapustę odsączamy z wody,dodajemy do kapusty kiszonej,dodajemy przyprawy ,sól,pieprz,paprykę ,cukier,ziele angielskie,liscie laurowe,rodzynki,sliwki,pokrojony czosnek.Dodajemy również usmazoną kiełbasę,pokrojone mięso i pokrojony boczekna koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.Całość wymieszać.Jezeli bigos będzie miał mało wody czyli wyjdzie trochę suchy można wlać trochę wywaru z gotowania mięsa.POLECAM !!!
Bigos po mojemu
Głowkę kapusty szatkujemy i gotujemy oddzielnie.
Bigos po mojemu
Boczek wędzony dodajemy do gotującej się kapusty kiszonej.