edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Bigos po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bigos można wzbogacić dodatkiem czerwonego wina, jałowca, czy koncentratu pomidorowego, ale moja rodzina zażyczyła sobie taki "czysty"

Bigos po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos po mojemu

 

 

Sposób przygotowania:

Bigos po mojemu
Grzyby dokładnie opłukać, namoczyć w gorącej wodzie. Kapustę, jeśli jest bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty, oraz namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły (wodę przecedzić przez sitko wyłożone płatkiem kosmetycznym). Mięso opłukać, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Po około dwóch godzinach gotowania, dodać pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce smalcu, dodać do kapusty. Gotować na wolnym ogniu do miękkości składników i połączenia smaków. Doprawić solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem. Na drugi dzień ponownie zagrzać i gotować co najmniej godzinkę.
Bigos po mojemu
Kapustę doprowadzić do wrzenia i dodać namoczone grzyby wraz z wodą.
Bigos po mojemu
Dołożyć pokrojoną w małą kostkę łopatkę.
Bigos po mojemu
Dołożyć pokrojoną w małą koskę cienką kiełbasę.
Bigos po mojemu
Cebulę zeszklić na smalcu i dołożyć do kapusty.

Tagi:

kielbasa bigos