grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 233]

Bigos staropolski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bigos staropolski z dodatkiem suszonych grzybów, suszonej śliwki, czerwonego wina i dużej ilości świeżych ziół.

Bigos staropolski

Składniki:

Bigos staropolski

 

  • 500 g białej kapusty
  • 500 g mieszanych mięs (pieczonych lub kawałków wędlin)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 3 kwaskowate jabłka
  • 2 cebule
  • 20 suszonych śliwek
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, cukier
  • 3 gałązki majeranku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 3 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Bigos staropolski

ETAP 1:

Suszone grzyby namaczamy w ciepłej wodzie ok. 30 minut. Po namoczeniu, grzyby gotujemy w tej samej wodzie ok. 5 minut. Grzyby odsączamy i kroimy w cienkie paseczki. Wodę po gotowaniu grzybów odstawiamy na bok. Cebule drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła.Kapustę kiszoną drobno kroimy.


Białą kapustę szatkujemy i sparzamy we wrzącej wodzie, dokładnie odsączamy. Oba rodzaje kapusty zalewamy szklanką gorącej wody i gotujemy do miękkości. Do kapusty dodajemy jabłka starte na tarce o grubych oczkach, mięso pokrojone w kostkę, grzyby wraz z wywarem po gotowaniu, suszone śliwki oraz podsmażoną cebulę. Dolewamy czerwone wino. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.


Bigos gotujemy na małym ogniu, od czasu do mieszając, około 1 godziny.