dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Bigos staropolski wg Dominiki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos jest potrawą smaczną i odpowiednią na wiele, czasem niezapowiedzianych okazji.

Bigos staropolski wg Dominiki

Składniki:

Bigos staropolski wg Dominiki

 

Sposób przygotowania:

Bigos staropolski wg Dominiki
Grzyby dokładnie umyć, zalać 1 szklanką ciepłej wody i odstawić na co najmniej godzinę. Kwaszoną kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać 2 szklankami wody i dusić około 30 minut. Kapustę cukrową poszatkować, opłukać, gotować 30 minut w niewielkiej ilości wody, odcedzić. Pieczone mięso pokroić w kawałki, kiełbasę w plasterki, cebulę posiekać. Boczek pokroić w kostkę, smażyć bez tłuszczu, aż się zarumieni. Dodać przygotowane mięso, kiełbasę i cebulę. Dusić na małym ogniu przez kilka minut, w razie potrzeby podlewając wodą. Grzyby pokroić w paski, wrzucić do kapusty kwaszonej. Dodać kapustę cukrową, mięso z kiełbasą, boczkiem i cebulą, wrzucić przyprawy i przekrojone na pół śliwki, dusić 60-90 minut na małym ogniu, często podlewając winem i mieszając. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Podawać odgrzewany, kiedy smak potrawy dojrzeje.