bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Bigos świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Taki bigos zawsze przyrządzam na święta Bożego Narodzenia, moja rodzina uwielbia bigos na bogato. Jest bardzo smaczny i aromatyczny, nie może w nim zabraknąć grzybów, śliwek suszonych, mięsa wołowego oraz wędzonego boczku i kiełbasy.

Bigos świąteczny

Składniki:

Bigos świąteczny

 

  • 3 kilogramy kiszonej kapusty
  • 0,5 kilograma mięsa wołowego
  • 200 gram wędzonego boczku
  • 200 gram wędzonej kiełbasy
  • 0,5 litra wywaru mięsnego
  • 2 cebule
  • Garść suszonych grzybów
  • Garść suszonych śliwek
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • 2-3 łyżki przyprawy do bigosu
  • 2-3 łyżki miodu prawdziwego olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bigos świąteczny
Mięso wołowe kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę obieramy, dodajemy do podsmażonego mięsa, smażymy razem przez 10 minut.

Kapustę odciskamy, przekładamy do garnka, dodajemy podsmażone mięso z kiełbasą, boczkiem i cebulą. Wrzucamy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprzu i jałowca, dodajemy namoczone grzyby, pokrojone śliwki, miód i przyprawę do bigosu, wlewamy wywar mięsny.

Gotujemy na bardzo małym ogniu do miękkości kapusty i mięsa, co jakiś czas mieszamy żeby bigos się nie przypalił.

Tagi:

bigos