Bigos świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo duży gar bigosu świątecznego. Potrzebny będzie największy garnek w domu

Bigos świąteczny

Składniki:

Bigos świąteczny

 

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 kg białej kapusty
  • 1 cebula
  • 150 g (mały kawałek) boczku wędzonego
  • ½ kg wieprzowiny
  • ½ kg wołowiny
  • 300 g kiełbasy (zwyczajna, toruńska)
  • 5 suszonych grzybów
  • 200 g suszonych śliwek węgierek bez pestek (amerykańskie są za słodkie)
  • 1-2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4-6 ziaren owocu jałowca
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • Sól, pieprz,

Sposób przygotowania:

Bigos świąteczny
Kapustę białą poszatkuj. Wrzuć do dużego garnka, podlej odrobiną wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec. Włącz palnik pod garnkiem na mały ogień. Cebulę obierz i pokrój, podsmaż na pokrojonym boczku. Dodaj do garnka. Suszone grzyby namocz we wrzątku, podobnie namocz śliwki, odcedź. Grzyby pokrój a śliwki w całości dodaj do garnka. Mięso pokrój w kawałki i podsmaż na patelni aż się zrumieni i dodaj do garnka. W osobnym garnku ugotuj w małej ilości wody kapustę kiszoną, gdy zmięknie dodaj do bigosu. Bigos duś na bardzo małym ogniu przez trzy dni po trzy godziny. Kiełbasę pokrojoną w kawałki dodaj drugiego dnia. Trzeciego dnia dodaj wino, wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.