Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Bigos świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Moja rodzina uwielbia ten bigos.Nie jest tylko na święta. Porcjuję i mrożę.

Bigos świąteczny

Składniki:

Bigos świąteczny

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1 kilogram kiszonej kapusty
  • 2 garście suszonych grzybów
  • różne rodzaje mięs(zawsze gotuję na obiad za dużo,mrożę)
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 4-5 rodzaje kiełbas
  • 1 cebula
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 opakowania śliwek suszonych
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 liście laurowe,kilka ziaren ziela angielskiego,sól,pieprz
  • słonina
  • 1 łyżka przyprawy do bigosu (Kamis)

Sposób przygotowania:

Bigos świąteczny
Grzyby namoczyć na noc w niewielkiej ilości wody. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. W garnku wytopić słoninę wraz z boczkiem, dodać cebulę. Jak się cebula zeszkli wrzucić poszatkowaną białą kapustę, ugotowane grzyby wraz z odrobiną wody, w której się gotowały, dodać liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do bigosu, mielony pieprz. Gdy kapusta jest prawie miękka, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i mięso, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusić do miękkości. Osobno ugotować kiszoną kapustę, odcedzić, dodać do białej. Śliwki pokroić w paseczki, dodać do bigosu, podlać winem. Doprawić do smaku. Dusić około 35 min. Bigos jest najlepszy odgrzewany. Jak ktoś lubi można dodać w trakcie gotowania obrane i pozbawione nasion pokrojone w kostkę pomidory.