BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Bigos w mojej wersji

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszny bigos w moim wydaniu, jest smaczny nie za kwaśny, moje dzieci bardzo go lubią. Szybko znika z talerzy.

Bigos w mojej wersji

Składniki:

Bigos w mojej wersji

 

  • łopatka wieprzowa 800 g,
  • kiełbasa śląska 500 g.
  • kapusta biała 500 g,
  • kapusta kiszona 1 kg,
  • boczek wędzony 200 g
  • pieczarki 300 g,
  • smalec kostka
  • koncentrat pomidorowy 1 słoik większy lub 2 słoiki małe
  • cebula 2 szt,
  • mąka pszenna 2 - 3 łyżki
  • woda zimna 1/2 szklanki
  • liść laurowy 3 szt,
  • ziele angielskie 6 ziarenek,
  • odrobina kminku,
  • pieprz, sól do smaku,
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • przyprawa do mięsa wieprzowego do smaku,

Sposób przygotowania:

Bigos w mojej wersji
Kapustę białą obrać, drobno pokroić zalać zimną wodą, gotować do miękkości dodając liście laurowe, ziele angielskie. Do miękkości gotujemy również kapustę kiszoną dodając kminek.

Mięso wieprzowe kroimy w kostkę i dusimy na patelni pod przykryciem do miękkości doprawiając odrobiną soli i przyprawą do mięsa wieprzowego,od czasu do czasu podlewając wodą.

Boczek pokroić w kostkę , wytapiamy, grzyby oczyścić, pokroić i podsmażyć na smalcu doprawiając pieprzem, papryką,lekko oprószyć solą, połączyć z pokrojoną drobno cebulą oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę dosmażyć do miękkości.

Wszystkie półprodukty wkładamy do dużego garnka i dokładnie mieszamy dodając koncentrat pomidorowy i zawiesinę zrobioną z mąki i wody.

Gotujemy jeszcze około 15 - 20 min często mieszając.

Tagi:

danie bigos