monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1253]

Bigos wegetariański na białej kapuście

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne, lekkie i dietetyczne..ale stwierdzam,że dla mnie bigos musi być na kiszonej kapuście, więc wkrótce wykonam taką wersję. Póki co zapraszam na miseczkę:)

Bigos wegetariański na białej kapuście

Składniki:

Bigos wegetariański na białej kapuście

 

  • 1 mała kapusta biała- 600 g
  • 1 duża cukinia- 250 g
  • ½ czerwonej papryki- 55 g
  • 2 białe papryki – 90 g
  • 1 mała marchewka- 80 g
  • 2 pomidory – 350 g
  • 5 suszonych kapeluszy
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Sposób przygotowania:

Bigos wegetariański na białej kapuście

ETAP 1:

Bigos wegetariański na białej kapuście
do wstępnie podduszonej kapusty dodać paseczki grzybów

Grzyby zalać szklanką wody i zostawić na co najmniej godzinę. Kapustę poszatkować. Przełożyć na sito i opłukać pod bieżącą wodą. Odcedzić. W garnku rozgrzać olej i wrzucić kapustę. Podsmażać minutę i wlać około ½ szklanki wody, dusić. Kontrolować ilość płynów aby kapusta się nie przypaliła. Wlać połowę wody z moczenia grzybów. Grzyby pokroić w paseczki, dodać do kapusty. Wymieszać.

ETAP 2:

Bigos wegetariański na białej kapuście
do garnka dodać papryki oraz marchewkę i cukinię

Papryki pokropić w średniej wielkości kostkę. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Cukinię pokroić w ćwierć plasterki. Do na wpół miękkiej kapusty dodać paprykę i dusić nadal. Następnie dodać tartą marchewkę i cukinię.

ETAP 3:

Bigos wegetariański na białej kapuście
sparzone pomidory pokroić w kostke i dodać do garnka

W między czasie pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę i na 5-7 minut przed końcem duszenia dodać do bigosu. Doprawić do smaku. Gotować całość jeszcze 5 minut. Smacznego!

Tagi:

bigos