gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos wg Gosi z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bigos z dodatkiem kalafiora i cukinii podaję jako dodatek do obiadu lub jako ciepłą kolację. Polecam, jest smaczny.

Bigos wg Gosi z kalafiorem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos wg Gosi z kalafiorem

 

  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1/2 mniejszego kalafiora
  • 1 mniejsza cukinia
  • 400 gram kiełbasy
  • 2 łyżki ketchupu łagodnego
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Bigos wg Gosi z kalafiorem
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę). Kalafior płuczemy, dzielimy na małe różyczki i dodajemy do kapusty. Cukinię obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i także dodajemy do kapusty. Kiełbasę kroimy w plasterki i przekładamy do warzyw. Wszystko razem dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu (co jakiś czas mieszamy). Gdy warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy ketchup, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: sól, pieprz i ostrą paprykę. Wszystko razem dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.
Bigos wg Gosi z kalafiorem
Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka.
Bigos wg Gosi z kalafiorem
Kalafior płuczemy, dzielimy na małe różyczki i dodajemy do kapusty.
Bigos wg Gosi z kalafiorem
Cukinię obieramy, trzemy na tarce o dużych oczkach i także dodajemy do kapusty.
Bigos wg Gosi z kalafiorem
Kiełbasę kroimy w plasterki i przekładamy do warzyw.