sylwioslawa

sylwioslawa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 412]

Bigos wg sylwioslawa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne i tradycyjne danie polskie.

Bigos wg sylwioslawa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos wg sylwioslawa

 

  • składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 25 dag mięsa wołowego
  • 25 dag mięsa wieprzowego
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 10 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ziela angielskie
  • liść laurowy
  • 3 grzyby suszone
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Bigos wg sylwioslawa
Suszone grzyby moczymy w wodzie. Kapustę płuczemy w wodzie, wyciskamy aby nie była kwaśna. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Wszystko gotujemy pod przykryciem. Mięso, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy i dodajemy mięso wraz z wędliną. Całość dusimy a następnie dodajemy do kapusty. Wrzucamy także namoczone grzyby. Gotujemy około godziny. Jak już wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy całość do smaku solą i pieprzem. Zagotowujemy. Smacznego
Bigos wg sylwioslawa
Kapustę płukamy w wodzie tak długo aby nie była kwaśna
Bigos wg sylwioslawa
Mięso i wędlinę kroimy w kostkę i podsmażamy
Bigos wg sylwioslawa
Kapustę wraz z mięsem i wędliną gotujemy do miękkości