cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Bigos z czerwonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bigos

Bigos z czerwonej kapusty

Składniki:

Bigos z czerwonej kapusty

 

  • 700 g kapusty,
  • 300 g jabłek,
  • ¾ kostki masła,
  • 100 ml czerwonego wina,
  • 200-300 g kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • ocet,
  • cukier,
  • pieprz i sól do smaku.

 

Sposób przygotowania:

Bigos z czerwonej kapusty

Kapustę
poszatkować, ugotować w niedużej ilości wody. Dodać obrane i pokrojone w kostkę
jabłka z cukrem. W rondlu rozpuścić masło, obsmażyć na nim pokrojoną cebulę i
kiełbasę. Połączyć z kapustą  i jabłkami.
Dodać czerwone wino. Wszystko razem dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą,
octem winnym i czarnym mielonym pieprzem.