gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Książka Kucharska: Świąteczne i noworoczne przyjemności

Bigos z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobry bigos z grzybami

Bigos z grzybami

Składniki:

Bigos z grzybami

 

  • główka kapusty białej
  • 90 dag boczku wędzonego
  • 7 dag suszonych grzybów (dowolne)
  • przyprawa do bigosu
  • 1,5 litra kapusty kiszonej ze słoika
  • 80 dag śląskiej kiełbasy
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • sól, pieprz
  • kucharek
  • słoiczek koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

Bigos z grzybami
Kapustę młodą poszatkować nożem. Kiełbasę pokroić w kwadraty i dać na patelnię. Podsmażyć. Kiełbasę ze słoika odcedzić. Dać ją do garnka i zagotować. Dodać do niej wcześniej poszatkowaną kapustę młodą. Dodać do tego podsmażoną kiełbasę. Wymieszać. Łopatkę i boczek pokroić. Dać na patelnię. Podsmażyć z masłem na pół miękko. Wrzucić do tego suszone grzyby. Następnie zalać koncentratem pomidorowym i dodać przyprawy wg uznania. Dusić przez kilka minut pod przykryciem. Smacznego,