LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Bigos z kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetne danie jednogarnkowe.

Bigos z kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z kapusty

 

  • kapusta 1 główka
  • jabłka kwaśne 0,5 kg
  • cebula 2
  • mięso ugotowane lub pieczone 0,6 kg
  • wieprzowina surowa 25 dag
  • kiełbasa 20 dag
  • masło 10 dag
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • rosół 1-2 szklanki

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty
Kapustę poszatkować wraz z cebulą, posolić. Jabłka i mięso pokroić w kostkę. Układać w rondlu warstwami: łyżka masła, kapusta, jabłka, mięso i od początku. Tak ułożone zalać rosołem, przykryć i dusić, co najmniej 2 godziny, często potrząsając, by się nie przypaliło. Kiedy bigos jest już prawie gotowy, zaprawić go łyżką masła z mąką, dobrze wymieszać. Na wydaniu włożyć na wierzch trochę pokrojonej w cwiercplastry kiełbasy. Ja dodaję jeszcze 2 łyżki keczupu. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.
Bigos z kapusty
Krojenie w kostkę młodej kapusty na bigos.
Bigos z kapusty
Krojenie w kostkę cebuli, jabłek i mięsa do bigosu.
Bigos z kapusty
Przygotowanie zasmażki z masła i mąki do bigosu.
Bigos z kapusty
Dodanie dwóch łyżek keczupu do bigosu z kapusty.