madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Bigos z kapusty i cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jako że w tym roku mam duży urodzaj na cukinie powstała kolejna potrawa z tego warzywa tym razem w połączeniu z kapustą i kiełbasą

Bigos z kapusty i cukinii

Składniki:

Bigos z kapusty i cukinii

 

  • 4 laski kiełbasy
  • 2 białe cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 główki kapusty
  • 2 szklanki wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 cukinie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sol do smaku
  • pieprz mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty i cukinii

Okrasa

Bigos z kapusty i cukinii
Rumienimy pokrojoną kiełbasę i szklimy cebulę

Cebulę obieramy i razem z kiełbasa kroimy w kostkę. Na smalcu i oleju rumienimy kiełbasę i szklimy cebulę

Kapusta

Bigos z kapusty i cukinii
Kapustę z dodatkami dusimy na małym ogniu

Do podsmażonej kiełbasy dodajemy poszatkowana kapustę, a następnie dolewamy wodę . Dodajemy jeszcze liście laurowe i ziele angielskie oraz kostkę rosołową i dusimy na małym ogniu.

Cukinia

Bigos z kapusty i cukinii
Do prawie miękkiejkpusty dodajemy cukinię

W czasie kiedy kapusta się dusi cukinię kroimy w kostkę. Ja miałam młodziutką dlatego dodałam ze skórką. Kiedy kapusta będzie prawie miękka dodajemy cukinię i dalej dusimy.

Przyprawianie

Bigos z kapusty i cukinii
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz

Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem.