MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

W lodówce zalegała mi niespożytkowana przez Święta kapusta kiszona, a dodatkowo miałam pół główki białej kapusty. Połączyłam, przyprawiłam i wyszedł mi bardzo smaczny, odchudzony bigosik. Oczywiście mięso czy podsmażoną kiełbasę można dodać :)

Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką

 

 

  • opcjonalnie: sok z kiszonych ogórków lub woda

Sposób przygotowania:

Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką
Kapustę kiszoną płuczemy jeden raz w zimnej wodzie, odciskamy i siekamy trochę drobniej. Białą także siekamy, marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki. Do garnka przekładamy kapustę kiszoną i startą marchewkę, podlewamy szklanką wody.

Dusimy kilka minut od zagotowania, następnie dorzucamy kapustę białą, dodajemy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziele angielskie i razem dusimy na małym ogniu pod przykryciem aż obie kapusty i marchewka będą miękkie.

Co jakiś czas należy przemieszać i kontrolować, czy nie potrzeba dolać odrobiny wody (a najlepiej zamiast wody podlać sokiem z kiszonych ogórków - ja tak robię i tym razem też tak zrobiłam). Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę i posiekaną cebulę zeszkloną na 1 łyżce masła, dusimy około 10 minut.

Danie przyprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem, szczyptą kminku, papryką słodką, ostrą i wędzoną, ziołami prowansalskimi, bazylią i oregano (zioła dodajemy rozcierając w ciepłych dłoniach). Zanim dodamy choć szczyptę soli należy bigosu spróbować, ponieważ kapusta kiszona jest mocno słona i jedno płukanie wody może się okazać wystarczające jeśli chodzi o jej ilość.

Na sam koniec, już po wyłączeniu gazu dodajemy posiekaną natkę pietruszki (u mnie mrożona) i całość dokładnie mieszamy. Jak to z kapustą bywa - najlepiej smakuje następnego dnia, a nawet 2 dni później :)
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką
Kapustę kiszoną podduszamy z tartą marchewką
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką
Dodajemy białą, ziele angielskie i liście laurowe
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką
Wrzucamy pokrojoną paprykę i zeszkloną cebulę
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką
Całość przyprawiamy i mieszamy z koncentratem
Bigos z kapusty mieszanej z papryką i natką
Natkę pietruszki zawsze dodajemy na koniec