Strona główna Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Bigosy « poprzedni | następny »
zewa - autor przepisu Bigos z kiszonej kapusty offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1651
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bigos z kiszonej kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bigos zawsze przygotowuję w większych ilościach i wkładam do słoików.


trudność: średne
czas:

Bigos z kiszonej kapusty - SKŁADNIKI:

  • 5 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg świeżego boczku
  • 2 kg kości wędzonych z karkówki lub schabu
  • 1 kg kiełbasy
  • 1 kg kości na wywar
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 10 dkg grzybów suszonych
  • 2-3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 przyprawy do bigosu np.GALEO
  • sól pieprz cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • maggi
  • papryka słodka i ostra( w proszku )

Bigos z kiszonej kapusty - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy. Kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar. Świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut. Na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił. Gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy. W chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.



Komentarze do Bigos z kiszonej kapusty  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Kapusta z grzybami Bigos Staropolski Szybki bigos włoski
Bigos z kiełbasą Bigos z pieczarkami Bigos pieczarkowy
Mój bigosik ( z kiszonej kapusty) Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami Drugie życie kapusty z grzybami
Bigos Bigos noworoczny Bigos po mojemu
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane