Strona główna Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Bigosy « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Bigos z kiszonej kapusty offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1793
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bigos z kiszonej kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bigos zawsze przygotowuję w większych ilościach i wkładam do słoików.


trudność: średne
czas:

Bigos z kiszonej kapusty - SKŁADNIKI:

  • 5 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg świeżego boczku
  • 2 kg kości wędzonych z karkówki lub schabu
  • 1 kg kiełbasy
  • 1 kg kości na wywar
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 10 dkg grzybów suszonych
  • 2-3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 przyprawy do bigosu np.GALEO
  • sól pieprz cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • maggi
  • papryka słodka i ostra( w proszku )

Bigos z kiszonej kapusty - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy. Kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar. Świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut. Na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił. Gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy. W chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos z kiszonej kapusty  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z pulpetami Bigos z prawdziwkami Bigos z kapusty pekińskiej
Kapuściany kociołek Zupa warzywna z pomidorami Bigos wieloskładnikowy
Kapusta duszona z pomidorami Leczo z cukinii z fasolka szparagową Bigosik na lato
Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów Bigosik z młodych warzyw Bigos z cukinii i pomidorów

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane