Strona główna Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Bigosy « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Bigos z kiszonej kapusty offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1817
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Bigos z kiszonej kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bigos zawsze przygotowuję w większych ilościach i wkładam do słoików.


trudność: średne
czas:

Bigos z kiszonej kapusty - SKŁADNIKI:

  • 5 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg świeżego boczku
  • 2 kg kości wędzonych z karkówki lub schabu
  • 1 kg kiełbasy
  • 1 kg kości na wywar
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 10 dkg grzybów suszonych
  • 2-3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 przyprawy do bigosu np.GALEO
  • sól pieprz cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • maggi
  • papryka słodka i ostra( w proszku )

Bigos z kiszonej kapusty - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy. Kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar. Świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut. Na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił. Gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy. W chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos z kiszonej kapusty  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i jałowcem Bigos z powidłami śliwkowymi Bigos z boczniakami
Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą Bigos staropolski Bigos staropolski Eli
Kapusta Eli z dynią Bigos z białej kapusty Bigos cygański z podgrzybkami
Bigos ze słodkiej kapusty Staropolski bigos Bigos z klopsikami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane