Strona główna Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Bigosy « poprzedni | następny »
zewa

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1923
zdjęcia: 1 z 1
Bigos z kiszonej kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bigos zawsze przygotowuję w większych ilościach i wkładam do słoików.


trudność: średnie
czas:

Bigos z kiszonej kapusty - SKŁADNIKI:

  • 5 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg świeżego boczku
  • 2 kg kości wędzonych z karkówki lub schabu
  • 1 kg kiełbasy
  • 1 kg kości na wywar
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 10 dkg grzybów suszonych
  • 2-3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 przyprawy do bigosu np.GALEO
  • sól pieprz cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • maggi
  • papryka słodka i ostra( w proszku )

Bigos z kiszonej kapusty - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy. Kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar. Świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut. Na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił. Gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy. W chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos z kiszonej kapusty  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Szybki bigos wieprzowy Bigos z grzybami Smażone kiełbaski na słodkim bigosie
Tradycyjny bigos Bigos na bogato z leśnymi grzybami Bigos Rzeźnicki
Tradycyjny bigos Bigos z kiszonej kapusty Bigos tradycyjny wg Kasi
Bigos Babci Wandy Staropolski bigos       Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane