Strona główna Bigos z kiszonej kapusty

Bigos z kiszonej kapusty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Suszone grzyby - jak je wykorzystać?

Bigosy « poprzedni | następny »
zewa

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1843
zdjęcia: 1 z 1
Bigos z kiszonej kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Bigos zawsze przygotowuję w większych ilościach i wkładam do słoików.


trudność: średne
czas:

Bigos z kiszonej kapusty - SKŁADNIKI:

  • 5 kg kapusty kiszonej
  • 2 kg świeżego boczku
  • 2 kg kości wędzonych z karkówki lub schabu
  • 1 kg kiełbasy
  • 1 kg kości na wywar
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 10 dkg grzybów suszonych
  • 2-3 słoiczki koncentratu pomidorowego
  • 2 przyprawy do bigosu np.GALEO
  • sól pieprz cukier
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • maggi
  • papryka słodka i ostra( w proszku )

Bigos z kiszonej kapusty - PRZYGOTOWANIE:

Kapustę płuczemy i gotujemy, grzyby moczymy i też gotujemy. Kości świeże i wędzone nastawiamy i gotujemy wywar. Świeży boczek podsmażamy, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę i pokrojony czosnek. Ugotowaną kapustę odcedzamy, wlewamy do niej ugotowany wywar, obrane mięso z kości, podsmażony boczek, grzyby ( możemy też dodać wodę z grzybów ), wszystkie pozostałe przyprawy i gotujemy na nie za dużym ogniu ok.45 minut. Na końcu dajemy koncentrat i jeszcze chwilę gotujemy, mieszając aby nam się nie przypalił. Gorący bigos wkładamy do słoików i zakręcamy. W chłodnym miejscu spokojnie przechowa się bez pasteryzacji dwa tygodnie.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos z kiszonej kapusty  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos świąteczny Wegański bigos warzywny z białkową lekką wkładką Tradycyjny bigos z mięsem, grzybami i śliwkami
Bigos świąteczny na rosole Bigos z kapusty kiszonej Bigos z pieczarkami
Bigos domowy mięsny Bigos pikantny z czosnkiem Bigos z grzybami z piekarnika
Bigos na czerwonym winie Bigos z białej kapusty z warzywami i schabem Bigos mojej mamy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane