nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Bigos z kiszonej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Solidnie sycące danie, które świetnie rozgrzeje i doda mnóstwa energii w chłodnym jesiennym, czy zimowym czasie. Bigos to dobra propozycja na obiad, czy też kolację.

Bigos z kiszonej kapusty Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bigos z kiszonej kapusty

 

Sposób przygotowania:

Bigos z kiszonej kapusty
Kiszoną kapustę przepłukać pod bieżącą wodą i pokroić, a następnie przełożyć ją do garnka i zalać wodą do takiej wysokości, by woda wystawała nad kapustę. Do kapusty dodać ziele angielskie, jałowiec, pieprz w ziarnach i liście laurowe i nastawić kapustę na gotowanie na niedużym ogniu. Gdy kapusta się gotuje od czasu do czasu ją zamieszać, by nie przywierała do garnka i w razie potrzeby dolać do kapusty wodę jeśli zbyt dużo jej odparuje. W trakcie gotowania się kapusty pokroić kiełbasę, szynkę i boczek w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć wędliny na odrobinie oleju. Gdy kapusta będzie już ugotowana, gdy będzie miękka i większość wody już z niej odparuje dodać do kapusty podsmażone wędliny, a następnie do garnka dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko zamieszać i dalej razem jeszcze chwilę podgrzewać doprawiając bigos do smaku ziołowym pieprzem, kminkiem i słodką mieloną papryką.
Bigos z kiszonej kapusty
Kiszona kapusta przełożona do garnka z dodatkiem liści laurowych i ziaren pieprzu,jałowca oraz ziela angielskiego.
Bigos z kiszonej kapusty
Pokrojona kiełbasa,boczek i szynka podsmażane na patelni z odrobiną oleju.
Bigos z kiszonej kapusty
Połączone z ugotowaną kapustą podsmażone wędliny z dodatkiem koncentratu pomidorowego.