lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie ma to jak tradycja i nasz polski bigos który zawsze jemy w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia. Charakterystyczna potrawa Bożonarodzeniowa

Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

 

  • kapusta kiszona 3 kg

 

  • zwyczajna kiełbasa 1 kg

 

  • szynka wieprzowa 600 gram

 

 

 

 

  • przecier pomidorowy 150 gram

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • oliwa do smażenia mięsa i kiełbasy

Sposób przygotowania:

Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami
Najpierw moczymy kapustę w garze . Odciskamy i kroimy wkładamy do przygotowanego garnka. Zalewamy wodą tak do połowy i gotujemy . Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie . Mięso myjemy i kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie do zarumienienia, Przekradamy do garnka z kapustą i dolewamy wody . Gotujemy 3 godziny. Grzyby zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 40 minut. Myjemy je ze dwa razy zmieniając wodę i wkładamy do garnka z kapusta. Kiełbasę smażymy pokrojona w kostkę i dodajemy do kapusty . Na końcu dodajemy przecier pomidorowy oraz sól i pieprz do smakui gotujemy kolo 40 minut jeszcze i gotowe . Na drugi dzień jeszcze raz gotuje bigos koło godzinki teraz to już jest naprawdę gotowy :)  
Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami
Dusimy kapustę 3-4 godziny ze wszystkimi dodatkowymi składnikami