szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Bigos z łopatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zawsze przygotowuję większą ilość bigosu i część zamrażam, żeby mieć później na szybki obiad. Jednak przed świętami zawsze kuchnia pachnie świeżym bigosem.

Bigos z łopatką

Składniki:

Bigos z łopatką

 

Sposób przygotowania:

Bigos z łopatką
Kiszoną kapustę, jeśli jest zbyt kwaśna należy przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie drobniej pokroić. Przełożyć kapustę do garnka i zalać wodą, trochę ponad poziom kapusty. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i suszone grzyby. Gotować razem ok. 10 minut.

Mięso z łopatki pokroić w większą kostkę. 1/3 łopatki dodać bezpośrednio do kapusty. Pozostałą część przesmażyć na oleju. Dodać drobno posiekaną 1 cebulę. Doprawić solą i pieprzem i dodać do kapusty.

Następnie pokrojoną w kostkę kiełbasę przesmażyć z pozostałą cebulą i dodać do bigosu. Wszystko gotować razem ok. 50 minut.

Na końcu dodać kminku i jeśli trzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Tagi:

dania bigosy