Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Bigos (z mięsem, warzywami i jarmużem)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Urozmaicony bigos z młodej kapusty. Polecam użycie jarmużu. Nada on niepowtarzalnego smaku dla naszego dania.

Bigos (z mięsem, warzywami i jarmużem)

Składniki:

Bigos (z mięsem, warzywami i jarmużem)

 

  • 1-2 główki młodej kapusty (w zależności od wielkości)
  • kości schabowe lub żeberka (wg uznania)
  • kiełbasa (ilość wg uznania)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 50g jarmużu (opcjonalnie)
  • 1-2 listki laurowe
  • koncentrat pomidorowy (ilość wg uznania)
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bigos (z mięsem, warzywami i jarmużem)
Przygotować wywar z kości lub żeberek. Do wywaru dodać uprzednio poszatkowaną kapustę, pokrojoną marchew, pietruszkę, selera i listki laurowe.

Mięso oddzielić od kości i przełożyć do kapusty z kiełbasą, którą należy podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Jarmuż drobno pokroić i połączyć z bigosem około 20 minut przed zakończeniem jego gotowania.

Na koniec dodać posiekany koperek doprawić koncentratem, solą oraz pieprzem.

Tagi:

kielbasa bigos