kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Bigos z młodej kapustki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

To chyba moje ulubione danie wiosenne-i nie straszna mi Fukushima :)

Bigos z młodej kapustki

Składniki:

Bigos z młodej kapustki

 

  • 2 cebule
  • 100g chudego boczku
  • kostka z bulionem warzywnym
  • 800g młodej kapusty
  • 5 małych marchewek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 100g kiełbasy cielęcej
  • 800g młodych ziemniaczków
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego kminku

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapustki
Kapustę bardzo drobno szatkujemy.Siekamy drobno cebule.Trzemy marchewki na grubej tarce.Zeszklamy cebule na oliwie.Dodajemy do niej kapustę i marchewkę i mieszamy.Zalewamy 1 szklanką wywaru z kostki.Wsypujemy kminek (przeciw wzdęciowy).Doprawiamy sola i pieprzem do smaku.Dusimy pod przykryciem 30 minut.Kroimy boczek z kiełbasą w kosteczkę, podsmażamy na 1 łyżce oliwy i dodajemy do kapusty.Siekamy drobniutko koperek i dodajemy do reszty.Gotujemy jeszcze 10 minut razem. Zagęszczamy 2 łyżkami mąki z wodą.Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem.Smacznego!