pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bigos z młodej kapusty na kiełbaskach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

zrobiony bez dodatku koncentratu pomidorowego czy keczupu

Bigos z młodej kapusty na kiełbaskach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z młodej kapusty na kiełbaskach

 

  • młoda kapusta 1,5 kg
  • kiełbasa śląska 4 sztuki
  • kiełbasa biała parzona 4 sztuki
  • pomidor 3
  • papryka żółta 3
  • marchewka 3
  • grzyby suszone 1 garść
  • przyprawa do bigosu 2 łyżki
  • letnia woda 1,5 szklanki
  • mięso pieczeniowe 40 dag

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty na kiełbaskach
Grzybki suszone zalewam letnią wodą. Kapustę białą szatkuję nożem. Garnek z grzybkami stawiam na ogniu. Gdy woda się zagotuję dodaję poszatkowaną kapustę oraz pokrojone w pół plasterki marchewki. Gotuję kilka minut, aż kapusta opadnie. Wtedy dodaję pokrojoną paprykę żółtą. Solę. Kiełbasę śląską kroję w pół plasterki. Na patelni wytapiam z niej tłuszcz. Do gotującego się bigosu dodaję pomidora oraz mięso pieczeniowe (pozostałości z poprzedniego obiadu). Jeszcze dorzucam podsmażoną śląską oraz plasterki białej parzonej. Doprawiam przyprawą do bigosu. Całość gotuję na małym ogniu przez kilkanaście minut często mieszając. Podałem ze świeżym chlebem. Smacznego.
Bigos z młodej kapusty na kiełbaskach
Robienie bigosu rozpoczynam od zagotowania wody z grzybkami
Bigos z młodej kapusty na kiełbaskach
Po chwili dodaję poszatkowaną kapustę, marchewkę
Bigos z młodej kapusty na kiełbaskach
Kielbasę śląską pokrojoną podgrzewam na patelni
Bigos z młodej kapusty na kiełbaskach
Na samymy końcu dodaję usmażoną śląską oraz plasterki białej kiełbasy