superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 352]

Bigos z młodej kapusty na żeberkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Jest bardziej delikatny w smaku i szybszy w przygotowaniu. Uwielbiam bigos z młodej kapusty i co roku czekam na niego .

Bigos z młodej kapusty na żeberkach

Składniki:

Bigos z młodej kapusty na żeberkach

 

  • 1 duża główka młodej kapusty
  • 1 pasek żeberek
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 kiełbasy z dziczyzny ( lub inna ulubiona )
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty na żeberkach
Do dużego garnka wkładamy pasek żeberek i zalewamy zimną wodą ponad poziom mięsa. Gotujemy pod przykryciem aż będą miękkie. Ugotowane żeberka wyjmujemy i oddzielamy mięso od kości.Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście, myjemy i drobno szatkujemy.

Kiełbasę kroimy w kostkę. Do wody z żeberek dodajemy kapustę i 2 liście laurowe oraz pokrojone kawałki ugotowanych żeberek. Dorzucamy kiełbasę i całość mieszamy.

Gotujemy, aż kapusta będzie miękka ( około 30- 40 minut ). Pod koniec dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego i doprawiamy solą i pieprzem.

Tagi:

bigos dania