gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Książka Kucharska: Bigos z młodej kapusty na 9 sposobów

Bigos z młodej kapusty z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tak przygotowany bigos z młodej kapusty z boczkiem podaję jako danie na obiad lub kolację. Danie jest bardzo smaczne. Polecam.

Bigos z młodej kapusty z boczkiem

Składniki:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem

 

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 grubsze plastry surowego boczku
  • sól
  • pieprz
  • 1 kiełbasa śląska
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem

ETAP 1:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem
Plastry surowego boczku przyprawiamy z obu stron.

Plastry boczku przyprawiamy solą oraz pieprzem z obu stron.

ETAP 2:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem
Przyprawione plastry boczku smażymy obracając co jakiś czas.

Następnie wkładamy na rozgrzana patelnię i smażymy, aż się wysmażą i zrumienią.

ETAP 3:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem
Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka.

kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, wlewamy oliwę i smażymy przez chwilę.

ETAP 4:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem
Do kapusty dodajemy boczek i pomidory, mieszamy.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Do kapusty dodajemy plastry boczku i pokrojone pomidory. Mieszamy.

ETAP 5:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem
Do kapusty dodajemy pokrojoną w plastry kiełbasę.

Następnie kroimy kiełbasę w plastry i dodajemy do kapusty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie miękka.

ETAP 6:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem
Na koniec do bigosu dodajemy koncentrat pomidorowy.

Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę bigos.