Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Książka Kucharska: Bigos z młodej kapusty na 9 sposobów

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką- potrawa do przygotowania w kilka chwil. Zawsze podaję go z pieczywem.

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką

Składniki:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką

 

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty z boczkiem i papryką
1. Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Kapustę gotuję około 5 minut, następnie wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażę około 5 minut.
 2. Następnie kapustę zalewam wodą (tak by była zanurzona). Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną oraz posiekany koperek. Gotuję na małym ogniu około 10 minut. 

3. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Kiełbasę kroję w plasterki. Boczek kroję w kostkę. Boczek i kiełbasę podsmażam na rumiano na oliwie. Wędliny razem z papryką dodaję do kapusty. Gotuję około 15 minut. Bigos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 

Tagi:

bigos danie