IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Delikatny i aromatyczny – w sam raz na lato

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

Składniki:

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami

 

  • 1 i ½ główki młodej kapusty
  • 350 g łopatki wieprzowej
  • 100 g wędzonego parzonego boczku bez skóry
  • 2 dowolne cienkie kiełbasy drobiowe
  • 100 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 kostka rosołowa „na wędzonym boczku
  • 500 ml wody
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • ½ łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
  • 1 łyżka wegety
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Bigos z młodej kapusty z pieczarkami
Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy na bardzo małym gazie pod przykryciem.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w plasterki, odcinamy z nich tłustą część. Część chudszą boczku kroimy w paseczki, tłustą w bardzo drobną kosteczkę. Kiełbasę i łopatkę kroimy w kostkę.
Na suchą zimną patelnie wrzucamy kostki tłuszczu z boczku. Wytapiamy. Dokładamy paski z części chudszej i kiełbasę.
Na drugą patelnię odlewamy 4 łyżki tłuszczu powstałego z wytopionego boczku, rozgrzewamy go i wrzucamy łopatkę. Smażymy ją pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodajemy cebulę i smażymy razem do momentu, aż cebula lekko się zrumieni.

Gdy kapusta nieco zmięknie, odkrywamy pokrywkę i wrzucamy do garnka podsmażony boczek z kiełbasą oraz łopatkę z cebulą. Dodajemy przyprawy. Dusimy razem aż odparuje większość wody.

Pieczarki kroimy w pół-plasterki. Wrzucamy je na patelnię po smażeniu boczku i smażymy przez około 5 minut często mieszając. Dokładamy do bigosu.

Bigos dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.
Smacznego!