gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bigos z pieczarkami podaję jako ciepły dodatek na kolacje lub zamiast surówki na obiad. Polecam, jest pyszny.

Bigos z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z pieczarkami

 

  • 1 średnia kapusta biała
  • 300 gram pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 320 gram koncentratu pomidorowego
  • 350 gram kiełbasy śląskiej

Sposób przygotowania:

Bigos z pieczarkami
Pierwsze liście kapusty obieramy, a resztę szatkujemy. Na dno garnka wlewamy oliwę i przekładamy poszatkowaną kapustę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty. Pieczarki z kapustą dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, do momentu, aż kapusta będzie miękka (od czasu do czasu mieszamy). Kiełbasę kroimy w kostkę i przekładamy do kapusty i pieczarek. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz oraz ostrą paprykę. Całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę na wolnym ogniu.
Bigos z pieczarkami
Pierwsze liście kapusty obieramy, a resztę szatkujemy. .
Bigos z pieczarkami
Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy do kapusty.
Bigos z pieczarkami
Kiełbase kroimy w średniej wielkości kostkę.
Bigos z pieczarkami
Do kapusty i pieczarek dodajemy kiełbasę, koncentrat pomidorowy i przyprawy.