maagda23

maagda23

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 42]

Bigos z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bigos z pieczarkami, bezmięsny, wersja dobra dla wegetarian. Bardzo smaczny, polecam spróbować.

Bigos z pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z pieczarkami

 

  • 1 duża kapusta
  • 1 kg pieczarek
  • 3 - 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • przyprawa do bigosu
  • pęczek koperku
  • kostka rosołowa
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

Bigos z pieczarkami
Kapustę poszatkować, przełożyć do dużego garnka zalać niewielką ilością wody, obgotować i odcedzić. Ponownie nalać wodę (nie więcej niż 3/4 ilości kapusty) i zagotować. Następnie dodać kostkę rosołową, marchewkę startą na tartce o grubych oczkach i posolić. Kolejnie dodać wcześniej umyte pokrojone w plasterki pieczarki usmażone z cebulą pokrojoną w paski. Dodać przyprawę do bigosu, ostrą paprykę i koperek. Kiedy kapusta będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy, pogotować kilka minut. Zrobić zasmażkę rozpuszczając masło i dodając do niego mąkę. Zaprawić bigos i chwilę jeszcze gotować. Można podawać z ziemniakami lub pieczywem. Smacznego!
Bigos z pieczarkami
Dodać kostkę rosołową, marchewkę startą na tartce o grubych oczkach i posolić.
Bigos z pieczarkami
Dodać wcześniej umyte pokrojone w plasterki pieczarki usmażone z cebulą.
Bigos z pieczarkami
Kiedy kapusta będzie miękka dodać koncentrat pomidorowy.
Bigos z pieczarkami
Bigos zaprawić zasmażką i gotować jescze przez chwilę.