gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Bigos z prawdziwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przygotowany bigos z dodatkiem prawdziwków podaję jako danie do obiadu lub jako ciepłą kolację...

Bigos z prawdziwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos z prawdziwkami

 

  • 400 gram prawdziwków
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 3 kawałki kiełbasy np. śląskiej
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego.

 

Sposób przygotowania:

Bigos z prawdziwkami
Prawdziwki dokładnie oczyszczamy i kilka razy płuczemy. Następnie kroimy w plasterki. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę) i dodajemy prawdziwki. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i wszystko razem dalej dusimy, co jakiś czas mieszając, aż kapusta i grzybki będą miękkie. Na koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez chwilę. Gotowy bigos wykładamy na półmisek.
Bigos z prawdziwkami
Prawdziwki dokładnie oczyszczamy i kilka razy płuczemy. Następnie kroimy w plasterki.
Bigos z prawdziwkami
Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (na dno wlewamy oliwę) i dodajemy prawdziwki.
Bigos z prawdziwkami
Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i wszystko razem dalej dusimy, co jakiś czas mieszając, aż kapusta i grzybki będą miękkie.
Bigos z prawdziwkami
Na koniec dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ostrą paprykę oraz koncentrat pomidorowy.