SUPERPRZEPIS

Bigos z Zelkowa z nutką baraniny

  • KRISTOFE
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Bigos z Zelkowa z nutką baraniny Więcej zdjęć (5)

Mocne danie, z wiejskim klimatem.

Składniki:

Bigos z Zelkowa z nutką baraniny

 

  • 2 kg kapusty kiszonej,
  • 0.4 kg boczku wędzonego surowego,
  • 0,3 kg kiełbasy cielęcej,
  • 0,3 kg mięsa cielęcego,
  • 0,4 kg baraniny,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 3 duże cebule,,
  • 1 garści suszonych grzybów,
  • 0,3 kg pieczarek,
  • 0, 2 litra dzięgielówki,
  • 15 sztuk wędzonych śliwek,
  • 0,4 litra czerwonego wytrawnego wina, ziaren ziela angielskiego,
  • 0,4 litra bulionu,
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego,
  • ziela angielskiego, 6 liści laurowych, 6 ziaren jałowca, 6 ziaren pieprzu, 4 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Bigos z Zelkowa z nutką baraniny
Do dużego garnka wrzucamy pokrojoną kapustę kiszoną , dodajemy bulion, wino i gotujemy około 0,5 godziny. Miedzy czasie kroimy mięso, boczek i kiełbasę w kostkę, podsmażamy na oliwie do zarumienienia, dodajemy cebulę, czosnek , pieczarki , grzyby ( grzyby wcześniej moczymy ), pokrojone śliwki i wszystkie przyprawy. Do gotującej kapusty dodajemy mięso z innymi składnikami oraz sos pomidorowy i sok cytrynowy. Gotujemy 2-3 godziny i dodajemy na koniec dzięgielówke to ona nada ostateczny smak daniu. Bigos odstawiamy do wystygnięcia i na drugi dzień, znowu zagotowujemy przez około 2 godziny, wtedy nabiera pełni smaku. SMACZNEGO
Bigos z Zelkowa z nutką baraniny
Etap 1
Bigos z Zelkowa z nutką baraniny
Etap 2
Bigos z Zelkowa z nutką baraniny
Etap 3
Bigos z Zelkowa z nutką baraniny
Etap 4