Strona główna Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigosy « poprzedni | następny »
Zgobisz - autor przepisu Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 160
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Domowy pyszny bigos - następnego dnia odgrzany smakuje jeszcze lepiej.


trudność: średne
czas:

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty - SKŁADNIKI:

  • 1 główka słodkiej białej kapusty ( poszatkować )
  • 2 kg. kapusty kiszonej ( odcisnąć i posiekać )
  • 1 kg. mięsa wieprzowego ( karkówka )
  • 300 g. żeberek
  • 150 g. wędzonego boczku ( pokroić w kostkę )
  • 300 g. kiełbasy ( pokroić w kostkę )
  • 200 g. pieczarek ( pokroić w półplasterki )
  • 1 duża cebula ( pokroić w kostkę )
  • 220 g. koncentratu pomidorowego
  • ½ Łyżeczki Łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kminek
  • majeranek
  • przyprawa do bigosu
  • przyprawy: papryka / słodka i ostra
  • przyprawy: sól / pieprz

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty - PRZYGOTOWANIE:

► Do dużego garnka w którym będziemy gotować bigos włożyć żeberka, posolić, zalać wodą i gotować do miękkości, żeberka wyjąć, wywar zachować. ► Główkę słodkiej białej kapusty oczyścić i poszatkować, kiszoną kapustę ( jeżeli jest za kwaśna ) w sitku opłukać pod bieżącą wodą i posiekać. Do wywaru w którym gotowały się żeberka, włożyć pieczarki, słodką i kiszoną kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka. ► Mięso ( karkówka ) pokroić w kostkę, przyprawić, solą, pieprzem, paprykami i podsmażyć na ostym ogniu, następnie dodać cebulę, pózniej boczek i na koncu kiełbasę. Smażyć aż mięso będzie miękkie. ► Usmażone mięso z dodatkami, połączyć z kapustą, dodać koncentrat pomidorowy, kminek, doprawić solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do bigosu, wymieszać i jeszcze trochę gotować. Bigos zagęścić mąką z wodą i odrobiną śmietany, wlać bo bigosu, posypać majerankiem i mieszając lekko zagotować.



Komentarze do Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2012-08-01 22:55
uwielbiam bigos, podrzuć trochę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Zgobisz

Zgobisz
offline

2012-08-01 23:31
zewa napisał(a):

uwielbiam bigos, podrzuć trochę :)

zewka, chetnie bym Cie ugoscil gdyby nie ta odleglosc
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Kapusta z grzybami Bigos Staropolski Szybki bigos włoski
Bigos z kiełbasą Bigos z pieczarkami Bigos pieczarkowy
Mój bigosik ( z kiszonej kapusty) Bigos z kiełbasą i suszonymi grzybami Drugie życie kapusty z grzybami
Bigos Bigos noworoczny Bigos po mojemu
Dziś moderatorami są
Babciagramolka
Babciagramolka

Platynowy Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane