Strona główna Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigosy « poprzedni | następny »
Zgobisz

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 175
zdjęcia: 1 z 5
Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Domowy pyszny bigos - następnego dnia odgrzany smakuje jeszcze lepiej.


trudność: średnie
czas:

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty - SKŁADNIKI:

  • 1 główka słodkiej białej kapusty ( poszatkować )
  • 2 kg. kapusty kiszonej ( odcisnąć i posiekać )
  • 1 kg. mięsa wieprzowego ( karkówka )
  • 300 g. żeberek
  • 150 g. wędzonego boczku ( pokroić w kostkę )
  • 300 g. kiełbasy ( pokroić w kostkę )
  • 200 g. pieczarek ( pokroić w półplasterki )
  • 1 duża cebula ( pokroić w kostkę )
  • 220 g. koncentratu pomidorowego
  • ½ Łyżeczki Łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kminek
  • majeranek
  • przyprawa do bigosu
  • przyprawy: papryka / słodka i ostra
  • przyprawy: sól / pieprz

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty - PRZYGOTOWANIE:

► Do dużego garnka w którym będziemy gotować bigos włożyć żeberka, posolić, zalać wodą i gotować do miękkości, żeberka wyjąć, wywar zachować. ► Główkę słodkiej białej kapusty oczyścić i poszatkować, kiszoną kapustę ( jeżeli jest za kwaśna ) w sitku opłukać pod bieżącą wodą i posiekać. Do wywaru w którym gotowały się żeberka, włożyć pieczarki, słodką i kiszoną kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka. ► Mięso ( karkówka ) pokroić w kostkę, przyprawić, solą, pieprzem, paprykami i podsmażyć na ostym ogniu, następnie dodać cebulę, pózniej boczek i na koncu kiełbasę. Smażyć aż mięso będzie miękkie. ► Usmażone mięso z dodatkami, połączyć z kapustą, dodać koncentrat pomidorowy, kminek, doprawić solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do bigosu, wymieszać i jeszcze trochę gotować. Bigos zagęścić mąką z wodą i odrobiną śmietany, wlać bo bigosu, posypać majerankiem i mieszając lekko zagotować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2012-08-01 22:55
uwielbiam bigos, podrzuć trochę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Zgobisz

Zgobisz

2012-08-01 23:31
zewa napisał(a):

uwielbiam bigos, podrzuć trochę :)

zewka, chetnie bym Cie ugoscil gdyby nie ta odleglosc
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Szybki bigos wieprzowy Bigos z grzybami Smażone kiełbaski na słodkim bigosie
Tradycyjny bigos Bigos na bogato z leśnymi grzybami Bigos Rzeźnicki
Tradycyjny bigos Bigos z kiszonej kapusty Bigos tradycyjny wg Kasi
Bigos Babci Wandy Staropolski bigos       Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane