Strona główna Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigosy « poprzedni | następny »
Zgobisz

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 171
zdjęcia: 1 z 5
Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Domowy pyszny bigos - następnego dnia odgrzany smakuje jeszcze lepiej.


trudność: średne
czas:

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty - SKŁADNIKI:

  • 1 główka słodkiej białej kapusty ( poszatkować )
  • 2 kg. kapusty kiszonej ( odcisnąć i posiekać )
  • 1 kg. mięsa wieprzowego ( karkówka )
  • 300 g. żeberek
  • 150 g. wędzonego boczku ( pokroić w kostkę )
  • 300 g. kiełbasy ( pokroić w kostkę )
  • 200 g. pieczarek ( pokroić w półplasterki )
  • 1 duża cebula ( pokroić w kostkę )
  • 220 g. koncentratu pomidorowego
  • ½ Łyżeczki Łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kminek
  • majeranek
  • przyprawa do bigosu
  • przyprawy: papryka / słodka i ostra
  • przyprawy: sól / pieprz

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty - PRZYGOTOWANIE:

► Do dużego garnka w którym będziemy gotować bigos włożyć żeberka, posolić, zalać wodą i gotować do miękkości, żeberka wyjąć, wywar zachować. ► Główkę słodkiej białej kapusty oczyścić i poszatkować, kiszoną kapustę ( jeżeli jest za kwaśna ) w sitku opłukać pod bieżącą wodą i posiekać. Do wywaru w którym gotowały się żeberka, włożyć pieczarki, słodką i kiszoną kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka. ► Mięso ( karkówka ) pokroić w kostkę, przyprawić, solą, pieprzem, paprykami i podsmażyć na ostym ogniu, następnie dodać cebulę, pózniej boczek i na koncu kiełbasę. Smażyć aż mięso będzie miękkie. ► Usmażone mięso z dodatkami, połączyć z kapustą, dodać koncentrat pomidorowy, kminek, doprawić solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do bigosu, wymieszać i jeszcze trochę gotować. Bigos zagęścić mąką z wodą i odrobiną śmietany, wlać bo bigosu, posypać majerankiem i mieszając lekko zagotować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2012-08-01 22:55
uwielbiam bigos, podrzuć trochę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Zgobisz

Zgobisz

2012-08-01 23:31
zewa napisał(a):

uwielbiam bigos, podrzuć trochę :)

zewka, chetnie bym Cie ugoscil gdyby nie ta odleglosc
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z mięsem i kiełbasą Bigos ziołowy drobiowy Winny bigos z suszonymi śliwkami
Bigos z pieczarkami Bigos na golonkach Kapusta mocno grzybowa
Wieprzowina duszona w kapuście Bigos z pieczarkami Modry bigos czyli bigos wrocławski
Bigos Eli trzy dni gotowany Chłopski garnek Pijany bigos Eli

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane