Strona główna Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigosy « poprzedni | następny »
Zgobisz - Przepis na: Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 165
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Domowy pyszny bigos - następnego dnia odgrzany smakuje jeszcze lepiej.


trudność: średne
czas:

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty - SKŁADNIKI:

  • 1 główka słodkiej białej kapusty ( poszatkować )
  • 2 kg. kapusty kiszonej ( odcisnąć i posiekać )
  • 1 kg. mięsa wieprzowego ( karkówka )
  • 300 g. żeberek
  • 150 g. wędzonego boczku ( pokroić w kostkę )
  • 300 g. kiełbasy ( pokroić w kostkę )
  • 200 g. pieczarek ( pokroić w półplasterki )
  • 1 duża cebula ( pokroić w kostkę )
  • 220 g. koncentratu pomidorowego
  • ½ Łyżeczki Łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kminek
  • majeranek
  • przyprawa do bigosu
  • przyprawy: papryka / słodka i ostra
  • przyprawy: sól / pieprz

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty - PRZYGOTOWANIE:

► Do dużego garnka w którym będziemy gotować bigos włożyć żeberka, posolić, zalać wodą i gotować do miękkości, żeberka wyjąć, wywar zachować. ► Główkę słodkiej białej kapusty oczyścić i poszatkować, kiszoną kapustę ( jeżeli jest za kwaśna ) w sitku opłukać pod bieżącą wodą i posiekać. Do wywaru w którym gotowały się żeberka, włożyć pieczarki, słodką i kiszoną kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka. ► Mięso ( karkówka ) pokroić w kostkę, przyprawić, solą, pieprzem, paprykami i podsmażyć na ostym ogniu, następnie dodać cebulę, pózniej boczek i na koncu kiełbasę. Smażyć aż mięso będzie miękkie. ► Usmażone mięso z dodatkami, połączyć z kapustą, dodać koncentrat pomidorowy, kminek, doprawić solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do bigosu, wymieszać i jeszcze trochę gotować. Bigos zagęścić mąką z wodą i odrobiną śmietany, wlać bo bigosu, posypać majerankiem i mieszając lekko zagotować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2012-08-01 22:55
uwielbiam bigos, podrzuć trochę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Zgobisz

Zgobisz
offline

2012-08-01 23:31
zewa napisał(a):

uwielbiam bigos, podrzuć trochę :)

zewka, chetnie bym Cie ugoscil gdyby nie ta odleglosc
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z papryką czerwoną Leczo z średnio dojrzałych pomidorów Smaczny, grzybowy bigos
Klasyczny bigos na kiszonej kapuście Kapusta podsmażana z pieczarkami i białym winem Pyszny,  mięsny bigos
Żeberka na kapuście. Bigos z młodej kapusty pod beszamelem Leczo warzywne z młodą kapustą
Bigos z młodej kapusty z pieczarkami Bigos z młodej kapusty Danie jednogarnkowe z kapusty i cukinii

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane