Strona główna Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Bigos - tylko najlepsze przepisy

Bigosy « poprzedni | następny »
Zgobisz - Przepis na: Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 169
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Domowy pyszny bigos - następnego dnia odgrzany smakuje jeszcze lepiej.


trudność: średne
czas:

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty - SKŁADNIKI:

  • 1 główka słodkiej białej kapusty ( poszatkować )
  • 2 kg. kapusty kiszonej ( odcisnąć i posiekać )
  • 1 kg. mięsa wieprzowego ( karkówka )
  • 300 g. żeberek
  • 150 g. wędzonego boczku ( pokroić w kostkę )
  • 300 g. kiełbasy ( pokroić w kostkę )
  • 200 g. pieczarek ( pokroić w półplasterki )
  • 1 duża cebula ( pokroić w kostkę )
  • 220 g. koncentratu pomidorowego
  • ½ Łyżeczki Łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka śmietany
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • kminek
  • majeranek
  • przyprawa do bigosu
  • przyprawy: papryka / słodka i ostra
  • przyprawy: sól / pieprz

Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty - PRZYGOTOWANIE:

► Do dużego garnka w którym będziemy gotować bigos włożyć żeberka, posolić, zalać wodą i gotować do miękkości, żeberka wyjąć, wywar zachować. ► Główkę słodkiej białej kapusty oczyścić i poszatkować, kiszoną kapustę ( jeżeli jest za kwaśna ) w sitku opłukać pod bieżącą wodą i posiekać. Do wywaru w którym gotowały się żeberka, włożyć pieczarki, słodką i kiszoną kapustę, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękka. ► Mięso ( karkówka ) pokroić w kostkę, przyprawić, solą, pieprzem, paprykami i podsmażyć na ostym ogniu, następnie dodać cebulę, pózniej boczek i na koncu kiełbasę. Smażyć aż mięso będzie miękkie. ► Usmażone mięso z dodatkami, połączyć z kapustą, dodać koncentrat pomidorowy, kminek, doprawić solą, pieprzem, paprykami, przyprawą do bigosu, wymieszać i jeszcze trochę gotować. Bigos zagęścić mąką z wodą i odrobiną śmietany, wlać bo bigosu, posypać majerankiem i mieszając lekko zagotować.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Bigos ze Słodkiej i Kiszonej Kapusty (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2012-08-01 22:55
uwielbiam bigos, podrzuć trochę :)
Skomentuj
Oceń:
0
Zgobisz

Zgobisz
offline

2012-08-01 23:31
zewa napisał(a):

uwielbiam bigos, podrzuć trochę :)

zewka, chetnie bym Cie ugoscil gdyby nie ta odleglosc
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z powidłami śliwkowymi Bigos z boczniakami Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą
Bigos staropolski Bigos staropolski Eli Kapusta Eli z dynią
Bigos z białej kapusty Bigos cygański z podgrzybkami Bigos ze słodkiej kapusty
Staropolski bigos Bigos z klopsikami Barowa kapusta według Babci Ani

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane