Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Bigos ze słodkiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bigos to danie na śniadanie, obiad i kolację.

Bigos ze słodkiej kapusty

Składniki:

Bigos ze słodkiej kapusty

 

  • 30 dag łopatka
  • 15 dag kiełbasa zwyczajna
  • 25 dag boczek wędzony
  • 2.5 kapusta
  • 10 dag cebula
  • 5 dag smalec
  • 6 dag mąka
  • 7 dag koncentrat pomidorowy
  • 1 dag cukier
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bigos ze słodkiej kapusty
Mięso i boczek umyć, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować. Gdy mięso będzie na wpół miękkie wyjąć z wywaru, oddzielić od kości, pokroić w kostkę, wywar przecedzić. Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować, włożyć do wywaru z mięsa, dodać pokrojone mięso i gotować.Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry. Boczek wyjąć, pokroić, lekko podsmażyć razem z kiełbasą i dodać do kapusty. Cebulę usmażyć na części smalcu i dodać do kapusty. Z mąki i reszty smalcu przygotować zasmażkę i dodać do bigosu, dodać cukier, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać i zagotować.Cebulę obrać, opłukać, pokroić w kostkę.