RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Bigos ze świeżej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świeżą kapustę często wykorzystuję do surówek.Teraz zaproponuję bigosik, który często gości na moim stole.

Bigos ze świeżej kapusty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bigos ze świeżej kapusty

 

  • 50 dag kiełbasy śląskiej
  • średnia główka kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • jedna średnia cebula
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka oliwy
  • wywar warzywny lub woda
  • łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

Bigos ze świeżej kapusty
Kapustę drobno posiekać, umyć i włożyć go garnka z grubym dnem i podlać wodą lub wywarem warzywnym. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kapusty. Gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie, u mnie około 30 minut. W tym czasie pokroić kiełbasę i cebulę w kostkę i podsmażyć na oliwie. Gdy kapusta będzie już miękka , dodać przesmażoną cebulę, kiełbasę, liście laurowe, ziele angielskie i trzymać na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.Na końcu dodać przecier pomidorowy i zagotować.
Bigos ze świeżej kapusty
Kapustę siekamy,myjemy i wkładamy do garnka
Bigos ze świeżej kapusty
Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Bigos ze świeżej kapusty
Do kapusty dodajemy startą marchewkę i podsmażonną kiełbaskę z cebulką
Bigos ze świeżej kapusty
Całość zagotowujemy i dodajemy przyprawy