Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Biodrówka na pomidorowo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Duszona wieprzowa biodrówka marynowana z koncentratem pomidorowym i ziołami prowansalskimi. Bardzo smaczna.

Biodrówka na pomidorowo Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biodrówka na pomidorowo

 

  • 80 dkg biodrówki wieprzowej
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do mięs
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki
  • 2/3 łyżeczki soli ziołowej
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju do marynaty
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Biodrówka na pomidorowo
Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego przyprawę do mięs, zioła, mieloną paprykę, sól, koncentrat pomidorowy i 3 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć mięso i odłożyć do lodówki na kilka godzin (u mnie były to 3 godziny). Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i zrumienić z obu stron na rozgrzanym w brytfannie oleju. Do marynaty wlać 3 szklanki wody, dokładnie wymieszać. Wodę z marynatą wlać do mięsa. Dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę i 15 minut. Sos zagęścić pszenną mąką rozmieszaną w zimnej wodzie, doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Biodrówka na pomidorowo
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miseczki.
Biodrówka na pomidorowo
Wieprzowa biodrówka dokładnie natarta przygotowaną marynatą.
Biodrówka na pomidorowo
Zamarynowane mięso rumienione na rozgrzanym oleju.
Biodrówka na pomidorowo
Wymieszana z marynatą woda wlana do zrumienionego mięsa.